Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η εσπερίδα την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας με θέμα την κρητική διατροφή, στα πλαίσια της 10ης Παγκρήτιας Αγροτικής – Εμπορικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου. Στη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης εφτά χωρών που αναδεικνύει την αξία της κρητικής διατροφής και τη μακροβιότητα των κρητικών. Τις εργασίες της εσπερίδας χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Τη μελέτη παρουσίασε η διαιτολόγος – διατροφολόγος και μέλος του ειδικού διδακτικού – εργαστηριακού προσωπικού του ιατρικού τμηματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κα. Γιάννα Αποστολάκη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, η μελέτη, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ξεκίνησε το 1960 όταν ο Δρ Ancel Keys, ειδικός καρδιολόγος από τη Μινεσότα, την επινόησε για να ερευνήσει τη σχέση διατροφής και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στη μελέτη συμμετείχαν 13.000 άνδρες ηλικίας 40-59 ετών από τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα (Κρήτη & Κέρκυρα), την Ιταλία και τη Γιουκοσλαβία.

Τριανταένα χρόνια μετά, δηλαδή το 1991, ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνο τον καθηγητή Αντώνη Καφάτο, ανέλαβε την επανεξέταση των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαπιστώνοντας ότι το 50% των Κρητικών που συμμετείχαν βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, ενώ στη Φιλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες. Σήμερα στην Κρήτη εξακολουθούν να βρισκονται εν ζωή 30 άτομα.

Οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών έδειξαν ότι ο πληθυσμος της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν. Η μελέτη αναδεικνύει τη διατροφική αξία του ελαιολάδου ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη της τόσο τη σημασία του διαιτολογίου των Κρητικών (π.χ. άφθονα άγρια χόρτα, λαχανικά, φρούτα, σαλιγκάρια, όσπρια, γαλακτοκομικά, λίγο κρέας κ.α.) όσο και τον τρόπο παρασκευής του γεύματος, που ήταν απλός και δεν κάλυπτε τη γεύση της πρώτης ύλης.

Επιπλέον, στη διάρκεια της εσπερίδας αναπτύχθηκαν και θέματα που σχετιζονται με την αξία των βοτάνων αλλά και των άγριων χόρτων της Κρήτης, με ομιλητές τον κ. Κωνσταντίνο Οικονομάκη, Γεωπόνο – Ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ και τον κ. Ζαχαρία Κυπριωτάκη, Δρ. Καθηγητή Συστημ. Βοτανικής ΤΕΙ Κρήτης. Επίσης, η κα. Ελένη Γουμενάκη, Δρ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τη σχέση της με τη γεωργία.

Τέλος, όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες της εσπερίδας για την κρητική διατροφή είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κριτικά παραδοασιακά εδέσματα από το ΚΑΠΗ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.