“Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2017 που ψηφίζεται την Τετάρτη 7/12 είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τον κρατικό προϋπολογισμό, που τις ίδιες μέρες περίπου ψηφίζεται στη Βουλή. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν φορομπηχτικό, βαθιά αντιλαϊκό, φοροεισπρακτικό προϋπολογισμό που αποδέχεται και εφαρμόζει το μότο του κεφαλαίου ότι την κρίση και την μείωση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα την πληρώσει για άλλη μια φορά ο λαός. 

Ο Καλλικράτης και όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πέρασμα της αντιλαϊκής επίθεσης. Συνεισέφεραν στην διεύρυνση της αντιλαϊκής φορολόγησης, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Όλες αυτές οι αντιλαϊκές αλλαγές στηρίχτηκαν από όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και τη σημερινή στο Δ. Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει πουθενά διεκδίκηση των παρακρατημένων κονδυλίων προς τον Δ. Ηρακλείου με την αποδοχή από τη μεριά της δημοτικής αρχής ότι «το ίδιο θα γίνει και το 2017». Έτσι εγγράφουν μειωμένες κατά 20% τις απαιτήσεις από το κεντρικό κράτος για επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών (έτσι κι αλλιώς οι εισπραττόμενες επιχορηγήσεις είναι πάντα λιγότερες από τις προϋπολογιζόμενες – 59% το 2015 και 64% στο 1ο εννιάμηνο του 2016).

Οι αλλαγές αυτές μετέτρεψαν τους δήμους σε μακρύ χέρι του κράτους στη φοροληστεία του λαού και ταυτόχρονα απάλλαξαν το κράτος σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση των δήμων (μείωση των ΚΑΠ κατά 60% τα τελευταία χρόνια και μειώνονται κι άλλο για το 2017), ώστε αυτά τα κονδύλια να χαριστούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Η Δημοτική Αρχή αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στην είσπραξη τελών, προστίμων και φόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει αύξηση για το 2017 κατά 38,6% των εσόδων από τους δημότες (τέλη, δικαιώματα, φόροι, πρόστιμα κτλ) χωρίς να περιλαμβάνονται σ’ αυτά, όσα εισπράττονται για ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, τροφεία στους παιδικούς κτλ. (τα προϋπολογιζόμενα ποσά αυτών των κατηγοριών, πάντα υπερκαλύπτονται – 138% το 2015 και 100% στο 1ο εννιάμηνο του 2016).

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα (έργα, μελέτες, προμήθειες παγίων – αποτελούν το 17,5 % του συνολικού προϋπολογισμού), το 68% είναι από ίδιους πόρους, δηλαδή χρήματα των λαϊκών στρωμάτων του Δήμου μας, ενώ τα χρήματα από το ΕΣΠΑ (2014-2020) αφορούν σε έργα και δράσεις, που ιεραρχούνται πλήρως με βάση τις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, βάζοντας στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα. Έτσι μεγάλο μέρος απορροφούν έργα για τον «έξυπνο και ανθεκτικό δήμο», για τον τουρισμό κλπ, δηλαδή ζεστό χρήμα για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. 

Τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στο Δήμο μας όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, η σχολική στέγη, η προσχολική αγωγή δεν μπαίνουν καν προς συζήτηση. Ούτε ένα ευρώ δεν προϋπολογίζεται για έργα ή μελέτες προστασίας από σεισμούς ή πλημμύρες. 
Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα όπως η καθαριότητα, η διαχείριση γενικά των απορριμμάτων, παραδίδονται στα χέρια των ιδιωτών που θα επιχορηγηθούν με εκατομμύρια ευρώ (35 εκ € για την μετατροπή του εργοστασίου βιοξήρανσης που είναι κλειστό από το 2014 και κόστισε τότε 15 εκ€. Σύνολο 50εκ€!!!), πράγμα που θα σημάνει κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών και κακής ποιότητας υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου του δήμου μας, ενώ για τους εργαζόμενους εργασιακές συνθήκες γαλέρας. 
Στο δρόμο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης βαδίζουν ολοταχώς ο πολιτισμός, ο αθλητισμός κλπ. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου το οποίο θα κοστίσει πάνω από 50 εκ €, ενώ για να το χρησιμοποιήσει ένας σύλλογος, ένα σωματείο, κλπ θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 200 € την κάθε αίθουσα! 

Η Δημοτική Αρχή περηφανεύεται για την λεγόμενη κοινωνική της πολιτική, όμως αυτή η πολιτική δένεται όχι φυσικά με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, με τις δυνατότητες της εποχής και της επιστήμης, αλλά με τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου (πχ τα ευκαιριακά δίκτυα της φτώχιας, του «εθελοντισμού», της λεγόμενης «κοινωνικής» οικονομίας). Στόχο έχει τόσο την χειραγώγηση όσο και το άνοιγμα νέων δυνατοτήτων για το κεφάλαιο σε φτηνό εργατικό δυναμικό. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι εμφανή στα προγράμματα με ημερομηνία λήξης στους παιδικούς σταθμούς, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.

Το πρόβλημα με το προσωπικό στο Δ. Ηρακλείου επίσης παραμένει εκρηκτικό. Μείωση προσωπικού, πρόσκαιρες, λειψές προσλήψεις, κλπ. Εντατικοποίηση της εργασίας, διευθέτηση ωραρίου, καταστρατήγηση της 5ημερης εργασίας σε καίριους τομείς, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τις μειώσεις μισθών με υπερεργασία, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα πολλά σοβαρά εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων το ένα, θανατηφόρο. Η σταθερή μόνιμη εργασία αντικαθίσταται από την προσωρινή-ελαστική μέσα από διάφορα προγράμματα με ημερομηνία λήξης, «εθελοντική» εργασία και ΜΚΟ, το σκλαβοπάζαρο των Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των 8μηνιτών στην καθαριότητα αλλά και των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, που αντί να μονιμοποιηθούν, απλά παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους ως το τέλος του 2017, παρά τις τεράστιες ελλείψεις στην υπηρεσία καθαριότητας.

Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη από αυτή που εφαρμόζεται σήμερα για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η αντίληψη αυτή έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση μόνο, μπορεί να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας.

•    Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ.
•    Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά στην Τοπική Διοίκηση, αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
•    Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
•    Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
•    Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
•    Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές- από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
•    Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Με αυτή τη γραμμή στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές, απέναντι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του Δ. Ηρακλείου και φυσικά θα τον καταψηφίσουμε. Επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κόμματων της. Κεντρικό κράτος και Δήμος είναι νύχι-κρέας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και γι αυτό καλούμε τον Ηρακλειώτικο λαό να διατρανώσει την αντίθεση του σε τέτοιους προϋπολογισμούς σε Δήμο, Περιφέρεια και Κεντρικό Κράτος, που φέρνουν την αφαίμαξη του προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Να συμμετέχει μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 8/12 διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες του.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook