Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου « Η προσφορά του Κωνσταντίνου Θρ. Μάνου ( 1869 — 1913 ) στα Γράμματα, στην Κρήτη και στο Έθνος », το οποίο συνδιοργάνωσαν, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2016, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο γενικός γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Χανίων Εμμανουήλ Κελαϊδής, ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, γιατί  βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους στην Πολωνία, η αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περράκη και ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης.

Στο συνέδριο έγιναν δεκατέσσερις ανακοινώσεις από καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές και μελετητές του έργου και της προσφοράς του Κωνσταντίνου Μάνου, με τις οποίες έγιναν γνωστές ή φωτίστηκαν περισσότερο πολλές πτυχές από το έργο του Κρητός Οπλαρχηγού.

Όλες οι ανακοινώσεις που έγιναν ήταν πολύ καλές και υπήρχε ένας συνεδριακός πολιτισμός.

Το ενδιαφέρον των συνέδρων και στις τέσσερις συνεδρίες  ήταν αμείωτο.

Στο συνέδριο κατατέθηκαν και ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως :

Να δημιουργηθεί Σύλλογος  ‘’Φίλοι του Κωνσταντίνου Μάνου’’, Ίδρυμα ανάλογο με αυτό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να στηθεί ανδριάντας και όχι προτομή του Κωνσταντίνου Μάνου και να εισαχθεί στα σχολεία η διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας.

Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων έχει πάρει απόφαση, από το 2002, να στηθεί η προτομή του Κωνσταντίνου Μάνου στην πόλη των Χανίων. Και, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συγκατανεύσει ο Δήμος Χανίων, να παραχωρήσει δηλαδή τον χώρο, στον οποίο θα στηθεί η προτομή.

Και από τότε έχουν περάσει 14 χρόνια και ο Δήμος Χανίων δεν έχει απαντήσει !

Μετά το πέρας των ανακοινώσεων και τη συζήτηση, έγινε η βράβευση όσων διακρίθηκαν στον παγκρήτιο διαγωνισμό στη μαντινάδα και το ( νέο ) ριζίτικο για τον Κωνσταντίνο Μάνο. 

Η επιτυχία ενός Συνεδρίου δε φαίνεται, μόνον, από την καλή του οργάνωση, τις υψηλού επιπέδου ανακοινώσεις, τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση μετά από κάθε συνεδρία.

Η επιτυχία ενός Συνεδρίου φαίνεται και από την έκδοση των Πρακτικών του.

Ό,τι καταγράφεται και τυπώνεται μένει και περνάει στα χέρια των μελετητών και των αναγνωστών. Ό,τι δεν καταγράφεται το παίρνει ο άνεμος και το διαγράφει η…λήθη.

Οι οργανωτές του Συνεδρίου φιλοδοξούμε ότι τα Πρακτικά του Συνεδρίου θα τυπωθούν εντός του Μαρτίου 2017

Ευχής έργο θα ήταν να έχει τυπωθεί μέχρι τότε και ο πρώτος από τους πέντε τόμους του Αρχείου του Κωνσταντίνου Μάνου, το οποίο επιμελούνται οι καθηγητές Νίκος Παπαδογιαννάκης και Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή. Και βέβαια να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την προτομή ή τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Μάνου.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση, πραγματοποίηση και επιτυχία του Συνεδρίου.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Κώστας Μουτζούρης, πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

Εμμανουήλ Κελαϊδής, γενικός γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Χανίων

Σούλα Ζώτου, καλλιτεχνική υπεύθυνη στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, εκπρόσωπος της Π. Ε.  Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook