Ακόμη δύο άτομα, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Λάρισα, εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα μετά από τσίμπημα κουνουπιού, ενώ στην περιοχή της Αττικής η νόσος χτύπησε δύο άλογα.

Φέτος, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με βαριά συμπτώματα από ιό του Δυτικού Νείλου είναι τρία.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) εκτιμά, όπως δημοσιεύει το zougla.gr, ότι τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα αυξηθούν.

Την ίδια στιγμή θετικά στον ιό του Δυτικού Νείλου βρέθηκαν δύο άλογα στην Εκάλη. Τα ζώα εμφάνισαν κλινικά συμπτώματα γι\’ αυτό η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημέρωσε τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καθώς και το ΚΕΛΠΝΟ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δείγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφ ία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε μικρό ποσοστό (<1%), κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κωνωποκτονίες και καθαρισμός λιμναζώντων υδάτων).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook