Το σχέδιο κανονισμού παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων, προσδοκώντας η πόλη των Χανίων να παρουσιάσει ένα ποιοτικότερο πρόσωπο προς τους επισκέπτες της, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Χανίων .

Ο κ.Βάμβουκας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “Στόχος μέσα από τον νέο κανονισμό για τα τραπεζοκαθίσματα του δήμου Χανίων είναι η προστασία της εικόνας του και ποιότητα των Χανίων ώστε να μην επικρατήσει κατάληψη στον δημόσιο χώρο από τα τραπεζοκαθίσματα, αυτό ουσιαστικά θα επιδιώξει και ο νέος κανονισμός.

“Ο νέος κανονισμός θέτει κανόνες που βασίζονται στη νομοθεσία αλλά πάνε ένα βήμα παραπέρα προδιαγράφοντας τα χαρακτηριστικά της πόλης που θέλουμε”. 

Και συνέχισε λέγοντας “Οραματιζόμαστε μια πόλη που δεν κάνει διακρίσεις (…) όπου η οριοθέτηση στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί πλεονέκτημα για επιχειρηματίες και χρήστες, όπου στους εμπορικούς δρόμους τα προϊόντα δεν χρειάζεται να είναι στο δρόμο και ο πεζός να μπορεί να περπατήσει και να σταθεί στις βιτρίνες. Να είμαστε δηλαδή φιλόξενοι.

ΕΒΕΧ: Το σχέδιο χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ.Μαργαρώνης σε εισήγηση του προς τον δήμο Χανίων σχετικά με τον κανονισμό των κοινόχρηστων χώρων ανέφερε ότι ναι μεν ο νέος κανονισμός αποτελεί αναγκαιότητα για την Χανιά αλλά δε απαιτείτε εμπεριστατωμένη μελέτη πριν την επικύρωση του δίοτι όπως είπε “η μελέτη (σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους στις επιχειρήσεις)  που παρουσιάζεται περιέχει αρκετά λάθη και παραλείψεις στον σχεδιασμό της διότι σε πολλές περιπτώσεις θα συρρίκνωση επιχειρήσεις, θα οδηγήσει στο κλείσιμο τους και παράλληλα με αυτό πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία.

Επιγραμματικά ο κ.Μαργαρώνης ανέφερε ότι η εφαρμογή του κανονισμού θα επιφέρει τις παρακάτω συνέπειες:

α) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων θα προκαλέσει τη μείωση του προσωπικού και τη μείωση εσόδων των επιχειρήσεων

β) Κάποιοι δρόμοι εντός και εκτός της Παλιάς Πόλης θα νεκρώσουν και ταυτόχρονα θα υπάρξει τεράστια ζήτηση σε άλλους

γ) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων θα προκαλέσει μείωση εκατομμυρίων ευρώ εσόδων του Δήμου, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση της τιμής του τετραγωνικού των τραπεζοκαθισμάτων είτε με αύξηση των δημοτικών φόρων και τελών, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. 

δ) Το κλείσιμο πολλών ΚΥΕ θα προκαλέσει πλήγμα στο τουριστικό προϊόν και πολλές περιοχές της πόλης θα εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης. 

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο της ΕΒΕΧ εδώ

Εμπορικός Σύλογος Χανίων

Ο εμπορικός σύλλογος Χανίων στην σημερινή διαβούλευση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στα Χανιά πρότεινε (Αναλυτικά ΕΔΩ)

1) Την παραχώρηση στάσης και στάθμευσης ανά μήνα σε συγκεκριμένες οδούς των Χανίων ενώ προέτρεψε να δημιουργηθεί και ποδηλατοδρόμος

2) Παραχωρήσει του χώρου της Δυτικής Τάφρου για δωρεάν παρκινγκ ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

3) 50 θέσεις παρκινγκ με πολύ μικρό αντίτιμο στο υπόγειο της οδού Περίδου στους καταστηματάρχες μέλη του Εμπορικού συλλόγου.

4) Να απομακρυνθούν απο το κέντρο όλες οι αφετηρίες των αστικών ΚΤΕΛ

5) Περισσότερος έλεγχος για την ανεξέλεγκτη χρήση τραπεζοκαθισμάτων. 

Σύλλογος Εστίασης: Ο νέος κανονισμός μας βρίσκει εν μέρη σύμφωνους

Η κυρία Αννα Σαματα, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι  “Το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινείται ο νέος κανονισμός σχετικά με την πρόσβαση των πεζών, των ΑμεΑ και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ, παρόλο που επί του παρόντος αυτή η πρόσβαση δεν υφίσταται σχεδόν σε κανένα σημείο (πεζοδρόμιο ή πεζόδρομος) της πόλης, χωρίς για αυτό να ευθύνεται ο τρόπος παραχώρησης των τραπεζοκαθισμάτων. Αντιθέτως, η μη προσβασιμότητα σε αυτούς τους χώρους οφείλεται στην παντελή έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος από το Δήμο Χανίων, ο οποίος θα έπρεπε πρωτίστως να μεριμνήσει για την ορθή ανακατασκευή των πεζοδρομίων της πόλης.”

Δείτε εδώ την εισήγηση

ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης: “Ναι στον νέο κανονισμό’

Ο κύριος Ευθυμιου Γιωργος, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Δυτικής Κρητης, είπε ότι συμφωνεί με τον νέο κανονισμό, ενώ διερωτήθηκε πώς θα εφαρμοστεί και αν θα σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο. Σημείωσε ότι οι πολίτες δεν σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις και θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί βάση στο πως θα εφαρμοστούν.

ΕΛΜΕ Χανίων: Oι δημόσιοι χώροι είναι δημόσιο δικαίωμα

Από την πλευρά της ΕΛΜΕ Χανιων,ο κύριος Γιωργος Βασιλης μ έθεσε το ζήτημα ότι οι δημόσιοι χώροι είναι δημόσιο δικαίωμα και ανάγκη και πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη είναι απαράδεκτη καθώς δεν έχει ο πολίτης πρόσβαση στους δημόσιους χώρους. Δεν μπορεί να υπάρξει λογική ώστε να συνυπάρξει το ιδιωτικό με το δημόσιο συμφέρον. Να λάβει υπόψη ο Δήμος τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων και να προστατέψει ο Δήμος τα δημόσια αγαθά που έχουν δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα.

Οι δημοτικές παρατάξεις, του κ.Σαρρή, Ρίζου και Σκουλάκη χαιρέτισαν την πρωτοβουλία για να ρυθμιστεί το τοπίο με τους κοινόχρηστους χώρους και δεσμεύτηκαν να τοποθετηθούν σε δεύτερο χρόνο.

Σύλλογος κατοίκων παλιάς πόλης Χανίων: Συμφωνούμε με την προσπάθεια – Ο δήμαρχος να πραγματοποιήσει αυτά που έλεγε προεκλογικά για την παλιά πόλη

Ο πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων της παλιάς πόλης Χανίων, Μάρκος Καραβιτάκης, τόνισε ότι “χωρίς κατοίκους η παλιά πόλη δεν λέει τίποτα και συμφωνούμε με την προσπάθεια του δήμου να τακτοποιήσει το πρόβλημα της πόλης. Σεβόμαστε τους καταστηματάρχες της παλιάς πόλης, θελουμε να ευημερήσουν, αλλά να γίνει στα πλαίσια του νόμου για να μπορέσουμε σαν κάτοικοι να ζήσουμε και εμείς στην παλιά πόλη. “

Ενώ απευθυνόμενος στο Τάσο Βάμβουκα ανέφερε ότι θέλει να κάνει πράξη αυτό που είχε πει προεκλογικά να προχωρήσει δηλαδή στην βελτίωση της παλιάς πόλης Χανίων.

Ο κ.Πιτσικάκης Γιωργος, εκπρόσωπος ανοιχτής Συνέλευσης Νέας Χώρας, δήλωσε ότι  “το σχέδιο αυτό προσπαθεί να βάλει τάξη με το καθεστώς χαους που υπάρχει στην πόλη. Το παλιό καθεστώς δημιουργούσε ένα πλαίσιο αδιαφανών σχέσεων με το δήμο και τους επαγγελματίες. Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείτε μόνο όταν ο δημόσιος χώρος χρησιμοποιείται από όλους. “

Κλείνοντας Πρόεδρος Συλλόγου Καταστηματαρχων Ενετικού Λιμένα Σταυρος Μαρινακης,σημείωσε ότι δεν πρέπει να λέμε μόνο για τους επιχειρηματιες του ενετικού λιμένα και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί αλλά και για τους προμηθευτές των καταστημάτων.

“Είμαστε σύμφωνοι στο να μπει τάξη αλλά η κουβέντα έχει εκτραπεί. Το θέμα δεν είναι αν γίνει ή να μην γίνει αλλά το τι περιλαμβάνει.”

“Πχ η επιτροπή που θα αποφασίσει θα δημιουργήσει θέμα συνδιαλλαγής. Περίεργο είναι ότι απαγορεύει ο κανονισμός σε όλη την παλιά πόλη τη λειτουργία τηλεοράσεων και αυτό φαίνεται αδιανόητο. “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook