Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιστροφή των… αποσυρόμενων -ελέω του φόβου χρεοκοπίας- καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με το στοίχημα πλέον να είναι ο απεγκλωβισμός τους από τα υψηλά επιτόκια που πρόσφεραν προκειμένου να συγκρατήσουν την «αιμορραγία» των κεφαλαίων.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας επέστρεψαν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών περίπου 1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 45 με 50 δισ. που είχαν αποσυρθεί τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της \”Ημερησίας\”. Πρόκειται για καταθέσεις που αφορούν κυρίως σε μεγάλα ποσά από ιδιώτες που τα φύλαγαν σε θυρίδες, ενώ δεν περιλαμβάνουν τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό ή τις μικροκαταθέσεις των ιδιωτών.

Το θέμα είναι ότι τώρα που έληξε ο συναγερμός περί χρεοκοπίας της χώρας, επιστρέφουν και αναζητούν τους καταθετικούς λογαριασμούς με τα υψηλά επιτόκια ακόμη και του 7%, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν τέτοιες ευκαιρίες. Τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για αλλαγή της ψυχολογίας των πελατών τους που πλέον σπεύδουν να επιστρέψουν αποταμιεύσεις που φύλαγαν τους τελευταίους μήνες σε τραπεζικές ή οικιακές θυρίδες, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι Ελληνες επιστρέφουν μαζικά στα γκισέ των τραπεζών για να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους.

«Φρένο»
Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «τώρα εξαφανίστηκαν τα επίπεδα κινδύνου που υπήρχαν σε σχέση με το ενδεχόμενο πραγματικής \’\’πτώχευσης\’\’ στην Ελλάδα και αναμένουμε σταδιακά να αποκατασταθεί η ρευστότητα».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει «φρένο» στη μαζική και σταθερή φυγή των καταθέσεων που παρατηρείται από το τέλος του 2009, η οποία μέχρι σήμερα έχει ανέλθει στο δυσθεώρητο ποσό των 45 με 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Μαΐου στα 191,9 δισ. ευρώ από 196,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η έξαρση του φαινομένου αφορά αποκλειστικά σχεδόν τα νοικοκυριά, με τις καταθέσεις του να υποχωρούν στο τέλος Μαΐου στα 159,3 δισ. ευρώ από 163,8 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 237,5 δισ. ευρώ, που ήταν η καταθετική βάση των τραπεζών τον Ιανουάριο του 2010, υποχώρησε στα 191,9 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2011, με τη συνολική εκροή να διαμορφώνεται στα 45,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αντίστοιχη ήταν η συμπεριφορά των καταθετών και τον Ιούνιο με αποτέλεσμα η συνολική υποχώρηση των καταθέσεων να αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση κάνει συνεχείς εκκλήσεις στους επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και εφοπλιστές να φέρουν πίσω τις καταθέσεις τους και να κινητοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις και ανάπτυξη, ενώ απευθύνονται και στους απλούς πολίτες να καταθέσουν και πάλι τα χρήματά τους στις τράπεζες.

Για οριστικές αποφάσεις
Kριτήριο οι συγχωνεύσεις

Eνα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που αποσύρθηκαν το τελευταίο δεκαοκτάμηνο διοχετεύτηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Ενα άλλο μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιήθηκε από τις επιχειρήσεις για να στηρίξουν τη βιωσιμότητά τους, ενώ τα υπόλοιπα είτε χρησιμοποιήθηκαν από τους απλούς αποταμιευτές για να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους, είτε φυλάχτηκαν σε θυρίδες υπό τον φόβο που δημιούργησαν οι φήμες περί πτώχευσης.

Μάλιστα, οι τράπεζες για να αποτρέψουν όσο γίνεται τη… μετανάστευση των κεφαλαίων τους, κατέφυγαν σε προσφορές επιτοκίων, ιδιαίτερα για μεγάλα ποσά όπου εκεί η απόδοση έφτανε το 7%. Αλλά και στους απλούς προθεσμιακούς λογαριασμούς υπήρχαν τράπεζες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα ρευστότητας που είχαν με υψηλά επιτόκια έως 5% .

Τώρα το πρόβλημα είναι πώς θα συνεχίζουν να προσφέρουν τόσο υψηλές αποδόσεις και κυρίως πώς και πότε θα μειώσουν τα επιτόκια.

Ηδη, σχεδιάζουν να σταματήσουν τα υψηλά καταθετικά επιτόκια, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία επιστροφής των καταθέσεων αλλά και από τις εξελίξεις στο θέμα των συγχωνεύσεων.

Και αυτό διότι, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, η συνένωση δυο μεγάλων τραπεζών και οι συγχωνεύσεις άλλων μικρότερων, μπορεί να εξοικονομήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των καταθέσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook