Τα κακώς κείμενα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης θίγει μέσω εκτενούς ρεπορτάζ ο Guardian,κατηγορώντας τις για κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για τους πρόσφυγες.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο  Guardian με επικριτικό ύφος αναφέρει ότι χρησιμοποιεί σχεδόν € 90 των ειδικών κονδυλίων της ΕΕ για να βελτιώσει επαρκώς τις συνθήκες στα στρατόπεδα πριν από την έναρξη του χειμώνα. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει ένας που να έχει τον συνολικό έλεγχο επί της χρηματοδότησης και των αποφάσεων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων οι περισσότεροι «αποποιούνται των ευθυνών τους».

Μεταξύ άλλων επισημάνει ότι το Echo (σ.σ τμήμα βοήθειας της ΕΕ) έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 14 εκατ. ευρώ την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από τον Απρίλιο προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία – ενόψει του χειμώνα – περίπου 50 κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει λάβει επίσης άλλα 24 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα έργα. Οι δύο οργανώσεις κατηγορούνται από άλλες ομάδες βοήθειας για διασπάθιση αυτών των χρημάτων, μετά την αποτυχία τους να παράσχουν τις κατάλληλες συνθήκες ή να εκκενώσουν δεκάδες καταυλισμούς πριν χιονίσει στην Ελλάδα, κάτι που έγινε αρχές Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία παραδέχθηκε ότι γνωρίζει μόνο οκτώ καταυλισμούς όπου έχουν όλοι οι κάτοικοι έχουν μετακινηθεί από σκηνές σε κοντέινερ.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες, υποστηρίζουν ότι η Ύπατη Αρμοστεία και η ΕΕ έχουν αγνοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Loic Jaeger, δηλώνει εξοργισμένος με την κατάσταση που επικρατεί, αναφέροντας: «Είμαστε εξοργισμένοι για τις θετικές ανακοινώσεις που είναι πλήρως αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Προσπαθούν να παρουσιάσουν την κατάσταση σαν να είναι εντάξει. Αλλά δεν είναι. Στη βόρεια Ελλάδα έχετε ακόμα ανθρώπους που κοιμούνται σε σκηνές στο χιόνι».

Από τη μεριά τους η Ύπατη Αρμοστεία και η Ε.Ε έριξαν ευθείες βολές στο ελληνικό Δημόσιο κατηγορώντας το για ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων, γεγονός που καθιστά αποτυχημένη της φιλοξενία των προσφύγων στη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook