Σε 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου, ενώ οι απώλειες εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Ο Χρήστος Παπουτσής, όπως δημοσιεύει η \”Ημερησία\”, επισήμανε ότι η νέα υπηρεσία θα μπορεί να παρέμβει τόσο σε θέματα οικονομικού εγκλήματος όσο και σε αδικήματα που διαπράττονται μέσω διαδικτύου, όπως τα τυχερά παιχνίδια, για τα οποία, όπως είπε ο υπουργός, άθελά τους οι τράπεζες γίνονται συνεργοί στην παρανομία καθώς οι συναλλαγές διαπράττονται μέσω πιστωτικών καρτών.

Στόχοι

Τους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας υπηρεσίας, περιέγραψε ο Χρήστος Παπουτσής, λέγοντας: «Κύριος στόχος της νέας Υπηρεσίας είναι να χτυπηθεί το οικονομικό έγκλημα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον. Επίκεντρο των προσπαθειών θα είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παράνομης διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, της μεταφοράς κεφαλαίων, το λαθρεμπόριο. Επιπλέον, η νέα υπηρεσία θα παρεμβαίνει σε βεβαιώσεις παραβάσεων σε βάρος των οργανισμών της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας και της περίθαλψης των πολιτών, δηλαδή για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καταγραφή ασφαλιστικών εισφορών, για παράνομες συνταγογραφήσεις, για ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.

Θα παρεμβαίνει επίσης για την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας, την αυθαίρετη καταπάτηση ανταλλάξιμων και δημόσιων κτημάτων, καθώς και την αδιαφανή, παράνομη ή εκτός των προβλεπομένων διαδικασιών διαχείριση των κοινοτικών πόρων, των χρηματοδοτήσεων και των ενισχύσεων. Οσον αφορά στο Διαδίκτυο, είναι ένας τεράστιος τομέας, στον οποίο αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες εκφεύγουν όμως από τη φορολογία του κράτους. Στην πραγματικότητα στο διαδίκτυο γίνεται χορός δισεκατομμυρίων!

Η Οικονομική Αστυνομία και Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. θα έχει τη δυνατότητα άρσης του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού κι επιχειρηματικού απορρήτου και θα προχωρά σε άμεσους ελέγχους ατόμων για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι σχετίζονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής, οικονομικού εγκλήματος κι άλλων σχετικών παραβάσεων. Τη νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα στελεχώνουν περίπου 200 αστυνομικοί από τους οποίους οι 100 έχουν προϋπηρεσία ή γνώσεις σε φοροτεχνικά ζητήματα, σε τραπεζικές συναλλαγές, σε υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος και άλλα. Σύμφωνα με το θεσμικό της πλαίσιο, αποστολή της νέας Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι η πρόληψη, έρευνα και καταστολή:

Των εγκλημάτων κατά της οικονομίας και κυρίως αυτών που τελούνται σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος.

Των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η Οικονομική Αστυνομία θα είναι οργανωμένη με βάση τα διεθνή πρότυπα και θα βρίσκεται σε παράλληλη λειτουργία με το ΣΔΟΕ και τις αντίστοιχες υπηρεσίες που λειτουργούν με την ευθύνη του οικονομικού εισαγγελέα. Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας ορίστηκε ο υποστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ενώ ο αριθμός που μπορούν οι πολίτες ανώνυμα ή επώνυμα να καταγγέλλουν οικονομικά εγκλήματα είναι ο 11012.

Ομάδα κρούσης
Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος προχωρά στη δημιουργία ομάδας κρούσης για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Η υπηρεσία θα στελεχωθεί από 32 άτομα τα περισσότερα εκ των οποίων διαθέτουν πείρα στην αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής και παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας. Μεταξύ αυτών δύο οικονομικοί επιθεωρητές, δύο τελωνειακοί, τέσσερις υπάλληλοι με ειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές εργασίες και συναλλαγές, τέσσερις υπάλληλοι με ειδίκευση σε θέματα οικονομικών του ΕΣΥ, δύο υπάλληλοι για θέματα διαχείρισης των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, δύο οικονομολόγοι κ.λπ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook