Κλιμακώνεται η διαμάχη για τις ταυρομαχίες στην Ισπανία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών να αναγνωρίσει το αγώνισμα ως «καλλιτεχνικό δρώμενο και πολιτιστικό προϊόν», γεγονός που ενθουσίασε τους υποστηρικτές του αλλά εξόργισε τις οργανώσεις για την προστασία των ζώων.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ανακοίνωσε ότι την ευθύνη για την «ανάπτυξη και την προστασία» των ταυρομαχιών θα την έχει στο εξής το υπουργείο Πολιτισμού και όχι το υπουργείο Εσωτερικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η απόφαση ακολούθησε μία μεγάλη εκστρατεία υπέρ της συνέχισης των ταυρομαχιών από τους αρμόδιους φορείς που έβλεπαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται – κυρίως μετά την περισυνή απόφαση της Καταλονίας να καταργηθεί το αμφιλεγόμενο και αιματηρό θέαμα εκεί. Η τοπική περιφερειακή κυβέρνηση της βορειοανατολικής επαρχίας της Ισπανίας, ετάχθη υπέρ της απαγόρευσης χαρακτηρίζοντάς το έθιμο «βάρβαρο και αναχρονιστικό». Προηγήθηκε η συγκέντρωση 180.000 υπογραφών από την πρωτοβουλία κατά των ταυρομαχιών «Prou!» («Αρκετά!» στα καταλανικά).

Όμορες οργανώσεις ελπίζουν το μέτρο να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ισπανικές επαρχίες, ωστόσο επικριτές της απαγόρευσης καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε υποκινούμενος από το εθνικιστικό αίσθημα των Καταλανών που επιθυμούν να διατρανώνουν την πολιτική τους αυτονομία έναντι της Μαδρίτης.

Οι υποστηρικτές των ταυρομαχιών, που θεωρούν το αγώνισμα αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής ταυτότητας της Ισπανίας, χαιρέτισαν την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι θα αποτρέψει μελλοντικές απαγορεύσεις.

Η απόφαση για την υπαγωγή των ταυρομαχιών στην ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού, υποστηρίχθηκε και από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εθνικών εκλογών στις 20 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Συλλόγου Ταυρομαχιών, Μιγέλ Θιδ Θεμπριάν, δήλωσε ότι προσβλέπει στη νομική προστασία των ταυρομαχιών ως θεάματος με ειδικό «πολιτιστικό ενδιαφέρον» σε περίπτωση που το Λαϊκό Κόμμα καταλάβει την εξουσία.

Πέρυσι η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης παρείχε νομική προστασία στις ταυρομαχίες σε τοπικό επίπεδο, εξαιτίας της πολιτισμικής τους σημασίας.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της ισπανικής εφημερίδας El Pais έδειξε ότι αν και το 60% των Ισπανών δεν παρακολουθεί ταυρομαχίες, το 57% αντιτίθετο στην απαγόρευσή τους από την καταλανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook