Τιμητικό λεύκωμα, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι πιο νέοι,  στο οποίο υπάρχει πλούσια αναφορά,  στη ζωή, την προσφορά και τη διακονία του Γέροντα Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίου εξέδωσε και κυκλοφορεί η Ιερά Μητρόπολις Κισσάμου και Σελίνου.

 Στο λεύκωμα , με τον τίτλο \”Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, αείφωτος πορεία\”, εμπεριέχονται 310 φωτογραφίες, αρκετές εκ των οποίων δημοσιεύονται για πρώτη φορά, τη ζωή του Ειρηναίου από τη γέννησή του μέχρι και σήμερα.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει επίσης όλη την εργογραφία του με τα αυτοτελή πονήματα και τις περιοδικές εκδόσεις του, σημαίνοντα έγγραφα της ποιμαντορίας του, χειρόγραφα κείμενά του, πνευματικές υποθήκες του, ιστορικούς σχολιασμούς και παρεμβάσεις του σε μεγάλα θέματα της επικαιρότητας και στο τέλος του τόμου, σε παράρτημα, έναν ψηφιακό δίσκο, στον οποίο περιέχονται ιστορικές ραδιοφωνικές εκπομπές και ομιλίες του ως επίσης και εκφωνήσεις από Θείες Λειτουργίες και Ιερές Ακολουθίες.

Το λεύκωμα-αφιέρωμα είναι χωρισμένο σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα πραγματεύεται την καταγωγή και τις σπουδές του, η δεύτερη την περίοδο που υπηρέτησε ως ιερέας-εκπαιδευτικός, η τρίτη την περίοδο 1957-1972 που συνδέεται με την πρώτη αρχιερατεία του στη Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου και ακολουθεί η περίοδος της αρχιερατείας στη Μητρόπολη Γερμανίας και η περίοδος της δεύτερης αρχιερατείας (1981-2005), στη Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου.

Ξεχωριστές είναι οι ενότητες για την εργογραφία του και τη μοναδικότητα του βίου του, ενώ η τελευταία ενότητα έχει ως τίτλο \”Ειρηναίος, πρώην Κισσάμου\”.

Το λεύκωμα διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο εισαγωγικό του σημείωμα στο λεύκωμα ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, «ο πολυσέβαστος Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης μέσα από τα ελάχιστα φωτογραφικά στιγμιότυπα του βίου του, που παρουσιάζονται σε αυτό τον τόμο, δείχνει σε όλους μας μιαν άλλη προοπτική και διάσταση, αυτήν της ορθόδοξης ζωής και πορείας.

Πώς, δηλαδή, μέσα από την προσωπική σχέση με το Θεό και τον άνθρωπο εξανθρωπίζεται ο ίδιος ο άνθρωπος, χρησιμοποιεί το χώρο και το χρόνο, αλλά και τα άλλα κτίσματα του Θεού και καταφέρνει να δημιουργεί ουσιαστικά και να μεγαλουργεί σωτήρια… Χαίρεται όλη τη δημιουργία, υπακούει στο θέλημα του ουράνιου πατρός, δρα και ενεργεί, χωρίς όμως να παρουσιάζεται εγκλωβισμένος από παρόντα και επιούσια.

Ο χώρος και ο χρόνος του δεν είναι η τελική πατρίδα του, ο απώτερος στόχος του. Ζει και εργάζεται μέσα στον οίκο του Πατέρα, αλλά το μήνυμα που δίνεται μέσα από αυτή τη ζωή είναι ότι επιθυμεί τον ίδιο τον Πατέρα, έχει σε Αυτόν στραμμένο το βλέμμα του, γιατί Αυτός είναι το κέντρο της αναφοράς και της ύπαρξής του».

Η επίσημη παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook