Τη δέσμευση ότι όλα τα μέλη της Ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στην επόμενη δόση προς την Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη η Κομισιόν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μερικές από αυτές σε ό,τι αφορά το δανεισμό με σχετικά χαμηλό επιτόκιο.

«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν στην επόμενη δόση βοηθείας προς την Ελλάδα», είπε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σαντάλ Χιούζ, κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων.

Η Ελλάδα. σύμφωνα με το δημοσίευα στο in.gr, πρόκειται να εισπράξει 5,8 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση στο κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία είναι πιθανόν να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ακριβότερο δανεισμό συγκριτικά με τα δάνεια που χορηγούνται στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχει καμία πρόταση ότι κάποια χώρα δεν θα συμβάλει στην καταβολή της επόμενης δόσης βοηθείας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πάντως ότι «εάν μία χώρα αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης την περίοδο που θα καταβάλλεται η επόμενη δόση υπάρχει μηχανισμός που διασφαλίσει την αποζημίωσή τους για αυτό».

Το θέμα του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας σε σχέση με το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αξιωματούχων της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, είπαν στο Reuters πηγές της Ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Ιταλία είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα ή να λάβει κάποιο αντιστάθμισμα ανάλογα με τα επιτόκια δανεισμού που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook