Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού βάζοντας τέλος σε μία πολύμηνη διαμάχη που έφερε τις ΗΠΑ στα πρόθυρα μίας πρωτοφανούς στάσης πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 74 γερουσιαστές και κατά 26 καθώς άλλωστε είχε την συγκατέθεση των ηγετών και των δύο παρατάξεων—αν και πάλι όπως έδειξε το αποτέλεσμα υπήρξαν διαρροές, άλλοι μάλιστα είπαν ότι ψήφισαν διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους.

Στη συνέχεια ο νόμος θα υπογραφεί από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε και τις δύο παρατάξεις να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν μέτρα που θα τονώσουν την αμερικανική οικονομία και θα ενισχύουν την απασχόληση.

Όπως υπογράμμισε, η αμερικανική οικονομία είχε τους τελευταίους μήνες να αντιμετωπίσει αντίξοες συνθήκες που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Ιαπωνία τον Μάρτιο, την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την αραβική άνοιξη και τις τιμές πετρελαίου. Κοντά σε αυτά η κρίση για το αμερικανικό χρέος έπληξε τις επιχειρήσεις και επέτεινε την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, εξήγησε.

«Τώρα όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη», υπενθυμίζοντας ότι ο λαός ψήφισε υπέρ μίας μοιρασμένης εξουσίας ανάμεσα στα κόμματα αλλά όχι υπέρ μίας δυσλειτουργικής κυβέρνησης.

Μετά τη θερινή ανάπαυλα των νομοθετικών σωμάτων, εξήγησε, πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για να αποφασιστούν μέτρα με διακομματική συναίνεση.

Προσδιόρισε τέλος τους βασικούς άξονες των αλλαγών: μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη, λιγότερη γραφειοκρατία, μέτρα για τους εργαζόμενους και ειδικότερα μέτρα για τον κατασκευαστικό τομέα.

Μετά από εβδομάδες άκαρπων διαβουλεύσεων, την Κυριακή οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν την Κυριακή σε σχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού και σε μειώσεις δαπανών 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος χρόνου.

Παρά το ότι η συμφωνία συνάντησε τις αντιδράσεις αρκετών βουλευτών και γερουσιαστών αλλά και μερίδας του Τύπου (κυρίως όσων έκλιναν προς τους Δημοκρατικούς), μετά από γύρο εσωκομματικών διαβουλεύσεων η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο με 269-141.

Ωστόσο οι παρατάξεις εμφανίστηκαν διασπασμένες: οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν 174 ‘ναι’ και 66 ‘όχι’ και οι Δημοκρατικοί ήταν διχασμένοι με 95 ‘ναι’ και 95 ‘όχι’.

Απομένει ακόμα να διαφανεί η στάση των οίκων αξιολόγησης που δεν απέκλεισαν την υποβάθμιση των ΗΠΑ (σήμερα έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ) ακόμα και αν ψηφίζονταν έγκαιρα μέτρα για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.

«Το θέαμα των Αμερικανών εκλεγμένων αντιπροσώπων να διαβουλεύονται επί ολόκληρες εβδομάδες στο Κογκρέσο για να βρουν μια συμφωνία για το όριο του κρατικού χρέους υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία», εκτίμησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Καλό, λοιπόν, το αποτέλεσμα, όμως ό,τι έγινε για να φθάσουμε εδώ υπήρξε θλιβερό», σχολίασε ο κ. Γκάιτνερ, πριν τη ψηφοφορία στη Γερουσία εκφράζοντας δε την ελπίδα ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα διατηρήσουν τη βαθμολογία AAA για την αμερικανική πιστοληπτική ικανότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook