Την Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά, θα επισκεφθεί την Παρασκευή 5/8 η νέα αναπλ. Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρώην υπ.Κροατίας κα Kolinda Grabar-Kitarović.

Σκοπός της επίσκεψης της αν.ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι να μιλήσει, το βράδυ της Παρασκευής, στην τελετή αποφοίτησης 100 περίπου νέων από 23 χώρες που παρακολούθησαν μαθήματα στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Η κα Kolinda Grabar-Kitarović, είναι η πρώτη γυναίκα σε υψηλόβαθμη θέση του ΝΑΤΟ και θα είναι η πρώτη της αποστολή στο εξωτερικό, από τις 4/7 που ανέλαβε καθήκοντα.

                                            \"\"

Παράλληλα την Πέμπτη 4/8 στις 9,30πμ θα προηγηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα \”Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, και Διεθνής Κοινότης: Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής ;\”

Θα συζητήσουν οι : Καθηγητής Dusan Batakovic, Πρέσβης της Σερβίας στην Γαλλία και Σύμβουλος του Προέδρου Boris Tadić για τις διαπραγματεύσεις (Ο.Η.Ε.) στο θέμα του Κοσόβου. Elena Poptodorova, Πρέσβης της Βουλγαρίας στις Η.Π.Α.. Marwan Abdelhamid, πρώην Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα & Σύμβουλος του Προέδρου Mahmoud Abbas, και Petros Vamvakas, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Emmanuel College, Boston, Η.Π.Α.

Επίσης στην τελετή λήξης και μετά την ομιλία της αν. Γ.Γ. του ΝΑΤΟ οι διοργανωτές θα τιμήσουν τον Γενικό Διευθυντή του ΜΑΙΧ Δρ. Αλκίνοο Νικολαΐδη, που θα αποχωρήσει εφέτος, για την πολύχρονη προσφορά του στο ΜΑΙΧ, την εκπαίδευση και την τοπική κοινωνία.

Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών & Οικονομικών Σπουδών

Το International Institute for Political and Economic Studies (IIPES / Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών είναι ακαδημαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από το 2001, και διοργανώνεται από το Fund for American Studies και την Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του University of Georgetown στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο των Χανιών (MAICh).

\"\"   \"\"

Είναι το μεγαλύτερο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Μεσόγειο με περισσότερους από 100 φοιτητές από 30 περίπου χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και τις Η.Π.Α., που έχουν επιλεγεί με ακαδημαϊκά κριτήρια, να συμμετάσχουν σε ένα συνδυασμό ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και πολιτισμικής / κοινωνικής επικοινωνίας. Σχεδόν όλοι είναι υπότροφοι, με χρηματοδότηση παρεχόμενη από το Fund for American Studies.

Το διεπιστημονικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα με αριθμό #LSHS 48530 του School of Continuing Studies του University of Georgetown, υπαγόμενο στο Liberal Studies, Human and Social Behavior, παρέχει τρεις ακαδημαϊκές μονάδες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, έπειτα από επιτυχή ολοκλήρωση των τελικών εξετάσεων.

Αποτελείται από τρία σκέλη, τα οποία περιλαμβάνουν Πολιτική Φιλοσοφία, που παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία να εξετάσουν θέματα που περιλαμβάνουν τα ατομικά δικαιώματα και τις ευθύνες των πολιτών προς τον πολιτισμό τους και τις κοινότητές τους μέσα από κείμενα αντλούμενα από μεγάλους κλασσικούς φιλοσόφους και σύγχρονους ιστορικούς, Πολιτική Οικονομία, που επικεντρώνεται στις αρχές της οικονομίας των αγορών συμπεριλαμβανομένων και του συστήματος των τιμών, του ρόλου των αγορών, του διεθνούς εμπορίου, της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, της ιδιωτικοποίησης και των διεθνών επενδύσεων στην επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης, και τη Διαχείριση Συγκρούσεων, στο πλαίσιο της οποίας οι σπουδαστές συνεργάζονται για την ανάλυση θεωριών διαχείρισης συγκρούσεων και εσωτερικεύουν μαθήματα για τη μελλοντική χρήση τους σε συγκρούσεις στις δικές τους περιοχές.

Αυτό το τελευταίο «εργαστήρι» (workshop) εισάγει τους σπουδαστές στις βασικές αρχές της διαχείρισης συγκρούσεων μέσω της διαδραστικής επίλυσης προβλημάτων, των προσομοιώσεων και της ομαδικής εργασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook