Κατά γενική ομολογία η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας, ωστόσο, η 16η Ιανουαρίου γνωστή και ως Blue Monday είναι μαθηματικά αποδεδειγμένα η πιο κακή μέρα του χρόνου.

Για να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό, κάθε χρόνο, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου αποκαλείται Blue Monday και σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι η πιο καταθλιπτική μέρα ολόκληρου του έτους. 

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, είναι η ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι κατακλύζονται από δυσάρεστα, μελαγχολικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.

H δημιουργία της Blue Monday ανήκει στον ψυχολόγο Κλιφ Άρναλ που το 2005 έφτιαξε μία εξίσωση για να βρει ποια μέρα είναι η χειρότερη του χρόνου.

Ο Αρνάλ δημιούργησε μία εξίσωση -[W+(D-d)]xTQ/MxNA- για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, όπου W είναι ο καιρός, D είναι τα χρέη, d ο μηνιαίος μισθός, T ο χρόνος που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα, Μ το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης κλπ. Εν ολίγοις, επιχείρησε να συνδυάσει τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου, τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν, τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν.

Με λίγα λόγια είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι είναι εκτός στόχων και εκτός προγράμματος, με αποτέλεσμα να πέσουν σε μελαγχολία. Τη θεωρία του Κλιφ Άρναλ στηρίζει και η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ, σύμφωνα με την οποία τον Ιανουάριο είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις και την προσγείωση στην πραγματικότητα μετά τις γιορτές και γι’ αυτό προτείνει να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και καφεϊνης.

Η πλειονότητα ωστόσο των επιστημόνων επισημαίνει ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από  τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτουν ως ανοησίες.

Υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η Βρετανίδα οικονομολόγος Τζέιν Κλακ, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Αν πάλι κάποιος επιμένει στους αστικούς μύθους, δεν έχει παρά να περιμένει τη δεύτερη Παρασκευή του Ιουνίου, που σύμφωνα με ανάλογες «ψευδοεπιστημονικές» θεωρίες, είναι η πιο χαρούμενη ημέρα κάθε χρόνου, καθώς ο καιρός είναι καλός και οι περισσότεροι από εμάς βρίσκονται ήδη (με τη φαντασία τους ή πραγματικά) σε διακοπές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook