Τα ασφαλιστικά ταμεία –δηλαδή το κράτος- χρωστάει εκατομμύρια ευρώ στους φαρμακοποιούς, αλλά οι πολίτες θα πληρώσουν, για ακόμη μια φορά, τη... «νύφη».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο newsit.gr, αποφάσισαν ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα «κόψουν» την επί πίστωση χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους των επτά ταμείων (μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΔ) που τους χρωστούν.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι τα περισσότερα ταμεία, εξαιρουμένων του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ, του ΕΔΟΕΑΠ, του ΤΥΠΕΤ και του ΟΑΕΕ, καθυστερούν υπέρμετρα τις πληρωμές τους προς τα φαρμακεία, φθάνοντας μάλιστα, μερικά από αυτά, ουσιαστικά σε στάση πληρωμών.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αναφέρει ότι μόνο για τα φαρμακεία που εκπροσωπεί, οι οφειλές και οι καθυστερήσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι φαρμακοποιοί προειδοποίησαν ότι όχι μόνο θα σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στα ταμεία που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, αλλά και σε όσα άλλα δεν εξοφλήσουν τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους.

Ενδεικτικά, για τα 7 ταμεία για τα οποία "κόβει" την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος παραθέτει τα εξής:

- Η ΔΕΗ τους οφείλει για τους μήνες 2 - 5/2011, 4.390.413,05 ευρώ
- Η ΤΣΜΕΔΕ οφείλει για τους μήνες 2-5/2011, 6.400.458,26€
- Ο ΟΤΕ οφείλει για τους μήνες 3-5/2011, 6.019.487,48€
- Το ΤΣΑΥ οφείλει για τους μήνες 2-5/2011, 5.256.979,14€
- Οι ΔΙΚ. ΑΘΗΝΩΝ οφείλουν για τους μήνες 3 - 5/2011, 1.812.281,53€
- Το ΤΥΔΚΥ οφείλει για τους μήνες 3 - 5/2011, 3.382.755,10€
- Ο ΟΠΑΔ οφείλει για τους μήνες 11/2010 έως και σήμερα 59.995.735,82€

«Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Βρισκόμαστε αφενός μεν απέναντι στον ασφαλισμένο, ο οποίος απαιτεί δικαίως το φάρμακό του, αφετέρου δε απέναντι στο κράτος που εξακολουθεί να είναι αφερέγγυο, μην εφαρμόζοντας τους νόμους και στις φαρμακευτικές εταιρείες, που, θεωρώντας την Ελλάδα επισφαλές οικονομικά κράτος, απαιτούν για τα προϊόντα τους (φάρμακα) την άμεση εξόφλησή τους από τους φαρμακοποιούς, αδιαφορώντας για την οικτρή οικονομική κατάσταση των φαρμακείων», επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί.

«Θέλουμε να δηλώσουμε ρητά ότι δεν εκβιάζουμε κανέναν. Απλώς απαντούμε στον εκβιασμό του κράτους και των φαρμακευτικών εταιρειών. Το φάρμακο δεν είναι ένα απλό εμπορεύσιμο είδος και δεν επιτρέπεται να εξαρτάται η χορήγησή του από τις πιστωτικές πολιτικές των εταιρειών.

Είναι κοινωνικό αγαθό - πολλές φορές αναντικατάστατο και δεν προσφέρει στον φαρμακοποιό την πολυτέλεια να επιλέξει την εταιρεία με τους καλύτερους οικονομικούς διακανονισμούς», καταλήγουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Αττικής και συμπληρώνουν σημειώνοντας ότι η ευθύνη για την ταλαιπωρία του πολίτη δεν βαρύνει τους ίδιους, αλλά αυτούς που, για οικονομικούς ή για γραφειοκρατικούς λόγους, δεν αποδίδουν στους δικαιούχους αυτά που τους οφείλουν.