Εντολή για απαγόρευση επικοινωνίας με δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης χωρίς την εξουσιοδότηση του διοικητή, φαίνεται ότι δόθηκε στους Διευθυντές των κλινικών του ΠΑΓΝΗ.

Την καταγγελία αυτή την οποία χαρακτηρίζει προσπάθεια φίμωσης των γιατρών από την κυβέρνηση προκειμένου να “κουκουλώνονται” τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της δημοσιας υγείας, κάνει η ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Δείτε τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων συσσωρεύονται όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό, και οι συνθήκες  περίθαλψης των ασθενών επιδεινώνονται από την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις λόγω του εγκλωβισμού της σε αδιέξοδες χρονοκαθυστερήσεις,  τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (ευρωπαϊκό) επίπεδο.

Ο «αριστερός» κ. Πολάκης εκτός από το ότι θέλει να «δαιμονοποιήσει» την ΠΟΕΔΗΝ – επιρρίπτοντας της ευθύνες για «υπονόμευση» του έργου του, φαίνεται ότι στοχεύει να μπει σε νέο κύκλο όξυνσης και αντιπαράθεσης και με τους ιατρούς των νοσοκομείων προσπαθώντας να τους αφαιρέσει την ελευθερία του λόγου.  

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί πρόσφατη εντολή του Διοικητή ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου κ. Τασόπουλου (εντολοδόχου του κ. Πολάκη) προς τους Διευθυντές των κλινικών για «αυστηρή τήρηση» απαγόρευσης επικοινωνίας τους με ΜΜΕ χωρίς τη δική του εξουσιοδότηση.

Η παραπάνω εντολή προφανώς είναι παράνομη, καθότι η επικοινωνία ενός Δημοσίου υπαλλήλου με τα μέσα ενημέρωσης δεν αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, καθότι δεν αναφέρεται πουθενά στην απαρίθμηση των πειθαρχικών  παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων  του άρθ. 6 του πρόσφατου νόμου 4325/2015 – εκτός εάν πρόκειται περί πράξης, που αποσκοπεί στην «εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων προσώπων».

Η μόνη λογική εξήγηση αυτής της εντολής (που αμφισβητεί την ελευθερία της διακίνησης της πληροφορίας) είναι ο φόβος μήπως από τις μαρτυρίες των υπευθύνων ιατρών προϊσταμένων των νοσοκομείων αποκαλυφθεί το μέγεθος των ελλείψεων (ανθρώπινων και υλικών πόρων) στα νοσοκομεία και κινδυνεύσει ο μύθος του υγειονομικού “success story” που πλάθει ο μύθος του κ. Πολάκη. 

Ίσως η όξυνση  των προβλημάτων αυτήν την περίοδο με την έξαρση της γρίπης, την έλλειψη κρεβατιών και επανεμφάνιση των «ράντζων» στα νοσοκομεία πανελληνίως, την αποτυχία της εξαγγελθείσης επάνδρωσης των ΜΕΘ με προσωπικό (και αύξηση των κρεβατιών), και η λίμναση της αναδιάρθρωσης της πρωτοβάθμιας υγείας, εξαναγκάζει τους υπεύθυνους της Δημόσιας Υγείας στην μετατόπιση του κέντρου βάρους από την ουσία του προβλήματος στην περιφρούρηση της επικοινωνιακής «ωραιοποίησης» του. 

Καλούμε τον κ. Τασσόπουλο να αποσύρει την εκδοθείσα απαγόρευση και του υπενθυμίζουμε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία η ανεμπόδιστη διακίνηση πληροφορίας και ιδεών είναι ένας από τους θεμελιώδεις θεσμούς εξασφάλισης της ελευθερίας (ατομικής και συλλογικής)».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook