Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. “Σήμερα η εξουσία επιστρέφει στον αμερικανικό λαό” δήλωσε ο Τραμπ στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να «εξαλείψει» την «εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία», στην ομιλία που εκφώνησε μετά την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο. «Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης» τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

O νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να θέσει «την Αμερική πρώτη και μονάχα την Αμερική» κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του, σε ιδιαίτερα επιθετικό κι εθνικιστικό τόνο, λίγο αφότου ορκιστεί στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. «Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα και διακηρύσσουμε προκειμένου να μας ακούσουν σε κάθε πόλη, σε κάθε πρωτεύουσα χώρας και σε κάθε κέντρο εξουσίας ότι αρχής γενομένης από σήμερα, ένα νέο όραμα θα πρυτανεύσει στην χώρα μας: αυτό θα είναι η Αμερική πρώτα και μονάχα η Αμερική» επισήμανε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μαζί θα ξαναδώσουμε στην Αμερική τη δύναμή της. Θα ξαναδώσουμε στην Αμερική την ευημερία της. Θα ξαναδώσουμε στην Αμερική την υπερηφάνεια της. Θα ξαναδώσουμε στην Αμερική την ασφάλειά της. Και ναι, μαζί, θα ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της» υποσχέθηκε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας. «Μια νέα εθνική υπηρηφάνεια θα μας κάνει να σηκώσουμε και πάλι ψηλά το βλέμμα μας και θα επουλώσει τον διχασμό» επισήμανε επίσης.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης ότι “θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες”. Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ “επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών”, χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Σε οικονομικό επίπεδο, «θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: αγοράστε αμερικανικά (προϊόντα), προσλάβετε Αμερικανούς» είπε ο ίδιος. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε επιπλέον η διακυβέρνησή του να δείξει τον δρόμο «στην Αμερική και στον κόσμο» για πολλά χρόνια.

Στη σύντομη ομιλία του διάρκειας περίπου 15 λεπτών, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το κατεστημένο της Ουάσιγκτον ότι προστάτευε τον εαυτό του εγκαταλείποντας τους απλούς πολίτες που υπέφεραν από την φτώχεια και την εγκληματικότητα. «Αυτή η αμερικανική σφαγή θα σταματήσει εδώ και θα τερματιστεί αμέσως» τόνισε. «Κάθε απόφαση σχετικά με το εμπόριο, την φορολογία, τη μετανάστευση, τις εξωτερικές σχέσεις θα λαμβάνεται προς όφελος των Αμερικανών εργαζόμενων και των οικογενειών της Αμερικής» υπογράμμισε.  

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει την πρόθεση να αναπτύξει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας «αιχμής» για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αναφέρει ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου. Η ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιστοτόπου της αμερικανικής προεδρίας μερικά λεπτά μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου, δεν δίνει λεπτομέρειες για το εάν το σύστημα αυτό είναι άλλο από αυτό που βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, ή το πώς θα καλυφθεί το κόστος του.

Η κυβέρνηση Τραμπ καταδίκασε το “κλίμα κατά της αστυνομίας”, όπως το χαρακτήρισε, που επικρατεί στις ΗΠΑ και ζήτησε περισσότερη επιβολή του νόμου και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση, σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου. “Το επικίνδυνο κλίμα κατά τις αστυνομίας στην Αμερική είναι λάθος. Η κυβέρνηση Τραμπ θα το τερματίσει”, γράφει η ανακοίνωση αυτή στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου. Στο ίδιο κείμενο επαναλαμβάνεται ότι η δέσμευση του Τραμπ να χτίσει ένα τείχος για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση. “Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερη επιβολή του νόμου, περισσότερη δέσμευση της κοινότητας και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στις πρώτες πράξεις του ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τα έγγραφα με τα οποία προτείνει στη Γερουσία τους υποψήφιους υπουργούς του και ζητά επίσης την ανακήρυξη μιας εθνικής ημέρας πατριωτισμού, ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Λίγο μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υπέγραψε επίσης μια τροπολογία με βάση την οποία επιτρέπεται να αναλάβει υπουργός Άμυνας ο απόστρατος στρατηγός του σώματος των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η εμπορική στρατηγική της για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ “θα πατάξουν αυτές τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζομένους” με τον τρόπο αυτό.

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί μια άλλη εμπορική συμφωνία, τη NAFTA, που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. “Για πάρα πολύ καιρό οι Αμερικανοί αναγκάζονταν να δέχονται εμπορικές συμφωνίες που έθεταν τα συμφέρονταν των ισχυρών και της ελίτ της Ουάσινγκτον πάνω από εκείνα των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών αυτής της χώρας” συνεχίζει η ανακοίνωση, όπου υποστηρίζεται ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να κλείσουν τα εργοστάσια και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μεταφερθούν στο εξωτερικό ενώ οι Αμερικανοί βρέθηκαν “αντιμέτωποι με υψηλό εμπορικό έλλειμα”.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι “οι σκληρές και δίκαιες (εμπορικές) συμφωνίες” θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να επιστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. “Αυτή η στρατηγική ξεκινά με την αποχώρηση από την TPP και με τη διασφάλιση ότι τυχόν νέες εμπορικές συμφωνίες θα συναφθούν προς το συμφέρον των Αμερικανών εργαζομένων”. Επιπροσθέτως, αν τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη στη NAFTA αρνηθούν να δώσουν στους Αμερικανούς εργαζόμενους μια δίκαιη συμφωνία σε μια επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης, “ο πρόεδρος θα προαναγγείλει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη NAFTA”. Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει την TPP. Οι υποστηρικτές αυτής της συνθήκης ανησυχούν γιατί πιστεύουν ότι με την εγκατάλειψή της θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, εις βάρος των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα καταστήσει τη συντριβή των «οργανώσεων της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας» κορυφαία προτεραιότητά της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου. Στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υποσχέθηκε να «ενώσει τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε εντελώς από το πρόσωπο της γης». Στην ανακοίνωση, υπό τον τίτλο «Εξωτερική Πολιτική για την Αμερική Πρώτα» (“America First Foreign Policy”), αναφέρεται ότι η ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλων ριζοσπαστικών ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων «θα είναι η υψηλότερη προτεραιότητά μας».

Προκειμένου να «ηττηθεί και να καταστραφεί» το ΙΚ και ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις, η νέα κυβέρνηση θα «διεξαγάγει κοινές και συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις όποτε χρειάζεται», θα καταβάλλει προσπάθειες για να εμποδίσει την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, θα επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και τη χρήση τεχνικών «κυβερνοπολέμου» για να εμποδίσει τη διασπορά προπαγάνδας και τη στρατολόγηση.

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται διευκρινίσεις για τις διαφοροποιήσεις της πολιτικής του Τραμπ από εκείνη του προκατόχου του, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς σε αδρές γραμμές περιλάμβανε τις ίδιες στρατηγικές–στοχοθέτηση των ηγετών του ΙΚ και των εσόδων τους από το πετρέλαιο, επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων εναντίον της οργάνωσης, επιβολή οικονομικών κυρώσεων και άλλων μεθόδων για την αποτροπή της χρηματοδότησης της οργάνωσης.

Τόσο η ομιλία του Τραμπ όσο και η ανακοίνωση παραπέμπουν στις προεκλογικές επικρίσεις του Ρεπουμπλικάνου τόσο εναντίον του Ομπάμα, όσο και εναντίον της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον διότι δεν χρησιμοποιούσαν τη φράση «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία» όταν αναφέρονταν στο ΙΚ και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις. Εξάλλου η ανακοίνωση μοιάζει να υπονοεί μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, κάτι που ο Τραμπ είχε πει ότι θα επιδιώξει. «Είμαστε πάντα ευτυχείς όταν παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι κι όταν παλιοί φίλοι γίνονται σύμμαχοι», αναφέρεται.

Ο Τραμπ απορρίπτει τις επικρίσεις ότι μοιάζει υπερβολικά πρόθυμος να ανακηρύξει σύμμαχο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κατάφερε παρ’ όλες τις προσπάθειές της να πείσει το Κογκρέσο να επικυρώσει. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πως θα ακυρώσει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που πλήττουν τους αμερικανούς εργαζόμενους, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Ο πρόεδρος Τραμπ θα εγγυηθεί ότι επί των ημερών του «οι εμπορικές πολιτικές θα εφαρμόζονται από το λαό και για τον λαό και θα βάζουν πρώτα την Αμερική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το πρώτο προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα για την άμεση κατάργηση του Obamacare

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο λίγο μετά την λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει την διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ επίσης υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι διορισμοί των οποίων επικυρώθηκαν νωρίτερα χθες από την Γερουσία. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκο Ρινς Πράιμπους αποστέλλει ένα υπόμνημα σε υπηρεσίες διατάσσοντας την άμεση διακοπή του ρυθμιστικού πλαισίου.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook