Όχι με γεωγραφικά κριτήρια, αλλά με βάση δείκτες, που έχουν σχέση με τη λειτουργία τους κατά την προηγούμενη χρονιά, επέλεξε το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Αυτό απάντησε σήμερα στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Βάμου. Ωστόσο, η κυρία Γεννηματά δεν διευκρίνισε εάν για τον υπολογισμό των δεικτών ελήφθη υπόψη ότι το συγκεκριμένο ΚΠΕ σε ολόκληρη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς ήταν υποστελεχωμένο.

Με δεδομένο ότι ο δήμος Αποκορώνου, με σημερινό έγγραφό του αναλαμβάνει το λειτουργικό κόστος του ΚΠΕ, ο κ. Δαμιανάκης ζήτησε από την υπουργό να προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων για τρεις εκπαιδευτικούς, διαβεβαιώνοντας ότι «θα έχει την αμέριστη υποστήριξη όλων (περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, αυτοδιοίκηση κ.λπ.)». Ζήτησε ακόμη από την κυρία Γεννηματά να δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των όποιων δράσεων πραγματοποιηθούν, κάτι που προβλέπεται ως δυνατότητα. Διαφορετικά, όπως σημείωσε, «είναι σαν να κλείνουμε το κέντρο».

Ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε επίσης ότι «δεν ανταποκρίνεται στην ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης να λειτουργούν στο Λασίθι ένα ΚΠΕ, στο Ηράκλειο ένα, στο Ρέθυμνο ένα και να ανασταλεί η λειτουργία αυτού των Χανίων». Και πρόσθεσε ότι «εμείς ως βουλευτές του νομού μας δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε σε καμία περίπτωση γιατί πρέπει ειδικά των Χανίων να σταματήσει».

Ο νομός Χανίων, με 40% της έκτασής του προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, με το μοναδικό εθνικό δρυμό στην Κρήτη, με το μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών σε ολόκληρο το νησί την 25ετία 1983-2008, δεν είναι δυνατόν «να αποστερηθεί ενός κέντρου που είναι πρότυπο στην Κρήτη», σημείωσε ο βουλευτής.

Ο κ. Δαμιανάκης ανέφερε ακόμη ότι πρακτικά είναι αδύνατο να εξυπηρετούνται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Χανίων, καθώς το πλησιέστερο ΚΠΕ είναι αυτό των Ανωγείων, 110 χιλιόμετρα από την πόλη, η νοτιοδυτική περιοχή του νομού είναι άλλα 80-100 χιλιόμετρα από την πόλη» και κατά προτεραιότητα θα εξυπηρετεί την εκπαιδευτική κοινότητα της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου. Χαρακτήρισε «κρίμα για την ελληνική Πολιτεία» την αναστολή λειτουργίας ενός κέντρου που στεγάζεται σε ένα κτήριο 760 τ.μ., «έχει όλες τις υποδομές, είναι ένα στολίδι και ταυτόχρονα, με τη φροντίδα της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχει ανακαινιστεί. Έχουν διατεθεί πάρα πολλά χρήματα».

Απαντώντας, η υπουργός υπογράμμισε ότι «στο σχεδιασμό χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται όλα τα ΚΠΕ», σημειώνοντας ότι «προτεραιότητά μας, εφόσον οι συνθήκες μάς το επιτρέψουν, μετά την ομαλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, να αρθεί η αναστολή όλων των ΚΠΕ εφόσον αυτό είναι δυνατό». Και πρόσθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή βγήκε υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται η καθοδήγηση, ο προσανατολισμός, στο να μπορέσουν σε συνεργασία οι δήμοι, οι περιφερειακοί διευθυντές και οι εκπαιδευτικές ομάδες των νομών και των συντονιστικών να κάνουν προγράμματα και για τα ΚΠΕ που είναι σε αναστολή».

Πρόθεση του υπουργείου, σημείωσε, είναι να γίνουν τα περισσότερα δυνατά προγράμματα ακόμη και στα κέντρα που τελούν υπό αναστολή. «Η προσπάθεια που κάνουμε είναι, με συνετά βήματα και χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά ούτε και των ΚΠΕ, σταδιακά να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και τη λειτουργία όσων είναι σήμερα σε αναστολή», διαβεβαίωσε η κυρία Γεννηματά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook