Τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει κινηθεί η στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη στο νομό Χανίων, εκφράζει σε υπόμνημά του ο σύλλογος ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων “Κύδων”.

Οι άξονες στους οποίες κινείται ο προτεινόμενος σχεδιασμός αφορούν στην επιμύκηνση της τουριστικής περιόδου ακόμα και με χρηματοδότηση πτήσεων από την περιφέρεια, του δήμους και το ΕΒΕΧ, την απόδοση της παλαιάς εθνικής οδού στη δικαιοδοσία των δήμων, η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Μάλεμε σε γήπεδο γκολφ και ο ταχύτατος εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου.

Αναλυτικά το υπόμνημα αναφέρει:

“Ο σύλλογος ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Κύδων πιστεύει ότι η στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον στο νομό μας πρέπει να κινηθεί προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

1.    Τουρισμός από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, τη χειμερινή περίοδο. Είναι γνωστό ότι οι οικονομικές συγκυρίες στη χώρα μας δεν επιτρέπουν πλέον να εργάζεται κανείς μόνο έξι μήνες για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ενός έτους. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι γείτονές μας Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι εργάζονται κι αυτοί για να αναπτύξουν το χειμερινό τουρισμό πρέπει κι εμείς να κατευθυνθούμε προς τα εκεί. Ο χειμερινός τουρισμός πρέπει να διέπεται από διαφορετικό αφήγημα από τον καλοκαιρινό και πρέπει να εστιάζει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, δηλαδή στον γαστρονομικό, πολιτιστικό, περιπατητικό, αθλητικό, ιατρικό, υγείας και ευεξίας κλπ. Η Κρήτη έχει τις υποδομές για τέτοιο τουρισμό και τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ευρώπης όπως και οι ασφαλιστικές εταιρείες προτιμούν να έχουν εδώ τους συνταξιούχους της Ευρώπης λόγω καιρού και οικονομικής υγειονομικής περίθαλψης. Το ΕΒΕΧ πρέπει μαζί με τους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης να χρηματοδοτήσει αρχικά ορισμένες πτήσεις από κεντρικές πρωτεύουσες της Ευρώπης προς Κρήτη για να μπει το νερό στα αυλάκι και μετά τα πράγματα θα πάρουν μόνα τους το δρόμο τους. Ελπίζουμε ότι η νέα διοίκηση του αεροδρομίου θα δει θετικά το εγχείρημα του χειμερινού τουρισμού ο οποίος θα βοηθήσει πολύ και τον καλοκαιρινό. 

2.    Πρέπει να δοθεί η παλιά εθνική οδός στη δικαιοδοσία των δήμων και να αποχαρακτηριστεί από τριτεύον εθνικό δίκτυο. Υπάρχει ήδη στο Ηράκλειο κατατεθειμένο αίτημα και πρέπει κι εμείς να το υποστηρίξουμε. Η παλιά εθνική οδός είναι η βιτρίνα του τουρισμού μας και τώρα είναι σε τριτοκοσμική κατάσταση αν εξαιρέσει κανείς ορισμένα τμήματα που έχουν αναπλαστεί από το Δήμο Πλατανιά. Οι πεζοί δεν μπορούν να  περπατήσουν διότι τα πεζοδρόμια είναι μικρά έως ανύπαρκτα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού να υποφέρουν. Η λογική του δρόμου είναι αυτοκινητοκεντρική και παρωχημένη και πρέπει να γίνει πιο φιλική και ασφαλής προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες αν θέλουμε ο τουρισμός στην Κρήτη να αναπτυχθεί.

3.    Πρέπει επίσης η μεγάλη έκταση του αεροδρομίου του Μάλεμε που είναι περίπου 1200 στρέμματα να αξιοποιηθεί με σύμπραξη του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με ένα γκολφ 18 οπών το οποίο χρειάζεται 600-800 στρέμματα μαζί με ένα μουσείο για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η επένδυση αυτή θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική περίοδο επεκτείνοντάς την τουλάχιστον ένα μήνα στην έναρξη και στη λήξη με μεγάλα οφέλη στην τοπική κοινωνία. Το οικολογικό έγκλημα που τελείται τώρα και πετιούνται στη θάλασσα δεκάδες χιλιάδες κυβικά επεξεργασμένου νερού από τη ΔΕΥΑΒΑ και τη ΔΕΥΑΧ είναι ανεπίτρεπτο. Μέρος αυτού του νερού που θα έπρεπε να υφίσταται τριτοβάθμια επεξεργασία θα έπρεπε να διοχετεύεται για τις ανάγκες άρδευσης και για τη συντήρηση ενός γηπέδου γκολφ το οποίο θα αναδεικνύει την τοπική χλωρίδα της Κρήτης. Θεωρούμε ότι ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάμβανε τη δημιουργία ενός γκολφ δεκαοκτώ οπών θα μπορούσε να αναλάβει την περάτωση της διαδικασίας για τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού της ΔΕΥΑΒΑ και της ΔΕΥΑΧ ώστε να αξιοποιείται για παραγωγική χρήση και να μην πετιέται άσκοπα. Θεωρούμε επίσης ότι σκόπιμο θα ήταν να υπάρξει μια συνεννόηση σε επίπεδο Κρήτης ώστε να γίνει ένα γήπεδο γκολφ σε κάθε νομό για να λειτουργήσουν όλα καλύτερα. 

4.    Φρονούμε ότι το αεροδρόμιο Χανίων είναι η πιο σημαντική πύλη εισόδου στο νομό και πρέπει να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των αεροπορικών εταιρειών αλλά και των ιδιωτικών αεροπλάνων. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση για να αυξήσουμε τον εισερχόμενο τουρισμό από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook