Με παρέμβαση του αντιπροέδρου υπερψηφίστηκε η υποψηφιότητα της Μπέτσι ΝτεΒος

Με ψηφοφορία οριακή πέρασε από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας η υποψηφιότητα της δισεκατομμυριούχου Μπέτσι ΝτεΒός που θα αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο Παιδείας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς ήταν εκείνος που έλυσε τον γόρδιο δεσμό καθώς οι ψήφοι των Γερουσιαστών είχαν μοιραστεί στη μέση, 50-50.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, όπως γράφει το BBC, που χρειάστηκε η παρέμβαση του αντιπροέδρου για να περάσει μια υποψηφιότητα υπουργού. Αν η ΝτεΒός μπλοκαριζόταν και δεν έπαιρνε το πράσινο φως της Γερουσίας θα έγραφε τη δική της ιστορία καθώς θα ήταν μόλις το δέκατο άτομο, από τη γέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που αν και προτάθηκε από τον Πρόεδρο δεν κατάφερε να πάρει την έγκριση του Σώματος.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία η ΝτεΒός έγραψε στο Twitter πως είναι τιμή να υπηρετήσει ως υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Ας βελτιώσουμε τις επιλογές για όλους τους Αμερικανούς μαθητές».

Οι Δημοκρατικοί έδωσαν μάχη μέχρις εσχάτων προσπαθώντας να μην περάσει η υποψηφιότητα ΝτεΒός με τη διαδικασία στη Γερουσία να διαρκεί 24 ώρες, ελπίζοντας περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές να συνταχθούν με το «όχι», χωρίς όμως αποτέλεσμα. Την υποψηφιότητα δεν στήριξε κανένας Δημοκρατικός ενώ αντιτάχθηκαν και δύο Ρεπουμπλικάνοι.

Οι επικριτές της θεωρούν τη ΝτεΒός παντελώς ακατάλληλη για το υπουργείο Παιδείας ενώ τον Ιανουάριο το όνομά της είχε λάβει πολλή δημοσιότητα ύστερα από δήλωσή της πως ένα σχολείο στο Γουαιόμινγκ ίσως χρειαζόταν ένα όπλο για να αμυνθεί απέναντι στις αρκούδες γκρίζλι.

Την ώρα της ψηφοφορίας έξω από το Καπιτώλιο διαδήλωναν οργανώσεις εκπαιδευτικών και ο Σύνδεσμος για τα Πολιτικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η 59χρονη είναι ζάμπλουτη χρηματοδότης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο σύζυγός της είναι επικεφαλής της εταιρείας Amway και ο αδελφός της Erik Prince ιδρυτής της αμφιλεγόμενης εταιρείας Blackwater.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook