Χαρακτηρίζουν «αναξιόπιστο» τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας  –  Αιχμές για το ότι η εκδήλωση δεν γίνεται στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Χανίων

Με μια σκληρή  ανακοίνωση η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων καυτηριάζει την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων με ομιλητή τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη.

Οι γιατροί, αφενός επισημαίνουν  πως  η εκδήλωση δεν πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, αν  και είναι απολύτως κατάλληλο, αναφέρονται στις ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (οι εξαγγελίες για προσλήψεις είναι στον αέρα), στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στην εργασία τους και καταλήγοντας  χαρακτηρίζουν τον κ.Πολάκη ως «αναξιόπιστο».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν  «η αναξιοπιστία του εν λόγω Υπουργού δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι υπουργός της κυβέρνησης που απεμπόλησε το «ΟΧΙ» απέναντι στα εκβιαστικά μέτρα των δανειστών στο δημοψήφισμα του 2015. Ένα «ΟΧΙ» που σημείωσε μάλιστα στα Χανιά πανελλήνια πρωτιά με 82%. Όσον αφορά τον ίδιο, αν και διερρήγνυε τα ιμάτιά του προεκλογικά για την προοπτική πώλησης του αερολιμένα Δυτικής Κρήτης «Δασκαλογιάννης», συναίνεσε μετεκλογικά συνυπογράφοντας την παραχώρησή του με εξευτελιστικούς όρους στο γερμανικό δημόσιο (FRAPORT).»

Η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων

«Σήμερα Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου πολιτική εκδήλωση με θέμα «Το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για τη Δημόσια Υγεία» με ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Πολάκη Παύλο.  Ενόψει της εκδήλωσης αυτής εμείς ως Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Ορθώς επέλεξε ο Υπουργός να μην πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση σε χώρο δημόσιας υγείας, όπως για παράδειγμα το Γ. Ν. Χανίων. Σε μια τέτοια περίπτωση το κοινό ενδεχομένως να ερχόταν άμεσα σε επαφή με την παραπέρα υποβάθμιση του ΕΣΥ το τελευταίο ενάμιση έτος της υπουργίας του. Κάτι τέτοιο θα χάλαγε βέβαια την ωραία ατμόσφαιρα που διακαώς επιχειρείται να δημιουργηθεί.

Η λίστα των τραγικών ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι από καιρό γνωστή και περιλαμβάνει την πλειονότητα των κλινικών του Γ. Ν. Χανίων. Θεωρούμε απαράδεκτη, επικίνδυνη και παράνομη τη διαδικασία εξαναγκασμού των Νοσοκομειακών Γιατρών σε υπερεφημέρευση, προκειμένου να καλυφθούν οι ζωτικές ελλείψεις προσωπικού, για την ύπαρξη των οποίων την αποκλειστική ευθύνη φέρει η πολιτεία. 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε βαρεθεί να ακούμε διαρκώς για επικείμενες προσλήψεις από τον εκάστοτε υπουργό, οι οποίες αν και εξαγγέλλονται, για κάποιο μυστηριώδες λόγο ποτέ δεν ολοκληρώνονται. Τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα του εμπαιγμού που υφιστάμεθα σαν ιατρικός χώρος, είναι οι πρόσφατες διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί πανηγυρικά ως μια άλλη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός αυτών των προσλήψεων ακυρώθηκαν με προσχηματικά έως γελοία γραφειοκρατικά κωλύματα. Αυτό θεωρούμε ότι έγινε τεχνηέντως, καθώς το υπουργείο δεν έκανε απολύτως τίποτα για να το αποτρέψει.

Όνειδος αποτελεί και η εκμετάλλευση των νέων γιατρών –και δη των επικουρικών-, οι οποίοι εξαναγκάζονται να περιδιαβαίνουν την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι, μπαλώνοντας όπως όπως τρύπες του ΕΣΥ δίχως καμία εξασφάλιση ή περαιτέρω εργασιακή προοπτική. Είναι και αυτός άλλωστε -μεταξύ άλλων- ο λόγος της αθρόας μετανάστευσής τους  προς το εξωτερικό. Η τελευταία πρόταση του υπουργείου για παράταση της θητείας των ενεργών επικουρικών γιατρών μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ, εκτός του ότι τη θεωρούμε κοντόφθαλμη, μάς βρίσκει και αντίθετους. Δε γίνεται να βασίζεις την επιβίωση των νοσοκομείων στις εκάστοτε «ελεημοσύνες» της ΕΕ.

Το καθαρό αποτέλεσμα της παραπάνω πολιτικής είναι να ζημιώνεται ο Ελληνικός Λαός , ο οποίος δεν μπορεί να καρπωθεί μια υγειονομική περίθαλψη αντάξιά του. Μια περίθαλψη που με τόσο κόπο έχει χρυσοπληρώσει όλα αυτά τα χρόνια από τις εισφορές, τη φορολογία και το υστέρημά του. Μια περίθαλψη που δυσκολεύεται πλέον να εγγυηθεί καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα πιο χτυπημένα από την κρίση κοινωνικά στρώματα, με πρόσφατα τρανταχτά παραδείγματα τους απανωτούς θανάτους στους προσφυγικούς καταυλισμούς.  

Ουδόλως μάς συγκινούν επιχειρήματα του τύπου «Οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι, (πιο) διεφθαρμένοι και είναι αυτοί που ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα του χώρου της Υγείας»

Αναρωτιόμαστε επίσης σαν ΕΓΕΣΥΧ σε ποιο Κοινωνικό Συμβόλαιο αναφέρεται ο Υπουργός, αφού την ίδια ακριβώς στιγμή λαμβάνει χώρα μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γιατρών. Παρά τις όποιες «δημιουργικές ασάφειες» και αβεβαιότητες του νέου ασφαλιστικού νόμου, μετά βίας μπορεί να κουκουλωθεί το γεγονός ότι οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και φορολόγηση που θα προκύψουν, θα έχουν ως απότοκο την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. Και αυτά σε ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους έχουν δώσει το αίμα τους για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ. Ο Νόμος 4387/2016 ή νόμος Κατρούγκαλου συνιστά επιταγή του τρίτου μνημονίου, το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε, ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και λοιπούς πρόθυμους με τις «ευλογίες» της ΕΕ τον Αύγουστο του 2015 και η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αντι-ασφαλιστικές τομές στη χώρα μας.

Όσον αφορά το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ας έχει υπόψη του ο αναπληρωτής Υπουργός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταστεί εξαιρετικά δύσχρηστο, περιοριστικό και χρονοβόρο. Όχι μόνο δυσχεραίνει εξαιρετικά το έργο των ειδικευόμενων γιατρών, οι οποίοι κατά κόρον επωμίζονται τη διαδικασία αυτή, αλλά επιπλέον δεν τους επιτρέπει πια να γράφουν στα παραπεμπτικά ούτε τις μισές από τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτό έχει σαν συνέπεια να διακυβεύεται πολλές φορές η σωστή διάγνωση και κατ’ επέκταση η υγεία του ασθενούς. Το ερώτημα που αναμένει απάντηση είναι εάν η απαράδεκτη αυτή πρακτική οφείλεται σε ξεδιάντροπο τέχνασμα, για να εξοικονομηθούν χρήματα σε βάρος του κόσμου, σε υπέρμετρη ασχετοσύνη ή και στα δύο.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι ότι ακόμα και σήμερα πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ συνταγογραφούν αδιάκοπα φάρμακα σε ασθενείς, οι ίδιοι εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Προκειμένου να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά ως ασφαλισμένοι, οι γιατροί αυτοί αναγκάζονται εκβιαστικά να κάνουν τους κλητήρες του εαυτού τους, ξαναμαζεύοντας δυο και τρεις φορές χαρτιά 20 ετών από διάφορες υπηρεσίες. Τα χαρτιά αυτά υπήρχαν στο ΤΣΑΥ, το οποίο τα έχασε κατ’ επανάληψη. Και όλα αυτά ενώ το ίδιο έχει πληρώσει 2 εκατομμύρια ευρώ από τα λεφτά των ασφαλισμένων σε ιδιωτική εταιρία για τη μηχανογράφηση των υπηρεσιών του.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι η επίσκεψη του νυν αναπληρωτή Υπουργού Υγείας δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει πέραν των γνωστών ευχολόγιων και κούφιων υποσχέσεων, τα οποία πολλάκις μοίραζαν και οι προκάτοχοί του. Τα όποια λεγόμενά του τα θεωρούμε εκ των προτέρων -εξαιτίας της πρόσφατης ιστορίας του- ως αναξιόπιστα. Άλλωστε η αναξιοπιστία του εν λόγω Υπουργού δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι υπουργός της κυβέρνησης που απεμπόλησε το «ΟΧΙ» απέναντι στα εκβιαστικά μέτρα των δανειστών στο δημοψήφισμα του 2015. Ένα «ΟΧΙ» που σημείωσε μάλιστα στα Χανιά πανελλήνια πρωτιά με 82%. Όσον αφορά τον ίδιο, αν και διερρήγνυε τα ιμάτιά του προεκλογικά για την προοπτική πώλησης του αερολιμένα Δυτικής Κρήτης «Δασκαλογιάννης», συναίνεσε μετεκλογικά συνυπογράφοντας την παραχώρησή του με εξευτελιστικούς όρους στο γερμανικό δημόσιο (FRAPORT). Οψόμεθα…»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook