Το φούντωμα των σεναρίων για Grexit και η οξύτητα στις δηλώσεις όλων των πλευρών -από τον Τσακαλώτο ως τον Ντάισελμπλουμ και τον Τόμσεν- επαναφέρουν το συμβιβαστικό σενάριο της «μισής» αξιολόγησης.

Στον απόηχο της επίσκεψης του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, το λεγόμενο σενάριο του «επιδέσμου» αποτελεί εμβαλωματική λύση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να πληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ τον Ιούλιο και να αποφύγει τη χρεοκοπία και το Grexit.

Συνομιλητές του Επιτρόπου Μοσκοβισί χθες στην Αθήνα ανέφεραν στο Newmoney ότι η συμβιβαστική φόρμουλα προβλέπει τα εξής:

-Η κυβέρνηση δέχεται την προληπτική νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου (στα 6.000 ευρώ από 1.1.2018) και υπογράφει τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια μετά το 2018.

-Τα θέματα του χρέους, της πλήρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις παραπέμπονται για τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το θετικό του σεναρίου είναι μεν η αποτροπή της χρεοκοπίας, αλλά το μεγάλο μείον είναι ότι καθιστά αμφίβολη την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (εφόσον δεν θα υπάρχουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) άρα θέτει σε κίνδυνο και τους στόχος για την ανάπτυξη, τα έσοδα του κράτους και την κανονική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Ασυνήθιστη καχυποψία

Το Ταμείο σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνει σε θέση τεχνικού συμβούλου. Η κρίση εμπιστοσύνης από την πλευρά του ΔΝΤ φάνηκε και από την εντελώς ασυνήθιστη κίνηση να στείλει ως παρατηρήτρια την εκπρόσωπό του Βιέρα Καρόλοβα στις επαφές ανάμεσα στα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, στο πλαίσιο της συνηθισμένης ετήσιας διαδικασίας συλλογής στοιχείων για την πιστοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Διπλό μήνυμα

Κατά τις πληροφορίες, το μήνυμα του κ. Μοσκοβισί στους κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο ήταν διπλό. Πρώτον, η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα και δεύτερον, και κυριότερο, τώρα είναι η ώρα των δύσκολων αποφάσεων γιατί το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα.

Βεβαίως το σκηνικό των φιλικών δηλώσεων Μοσκοβισί έχει επαναληφθεί και όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν προμηνύει απαραιτήτως ένα φιλικό για την Ελλάδα Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Όπως ανέφερε στο Newmoney διπλωματικός παράγοντας της Ευρωζώνης, «οι θερμές αναφορές του Μοσκοβισί, στην πραγματικότητα κάνουν κακό στην ελληνική κυβέρνηση γιατί της δίνουν την αίσθηση ότι έχει πλάτες και συμμαχίες και μετά πέφτει στο κενό»… Μένει να φανεί αν η εκτίμηση αυτή θα διαψευστεί τη Δευτέρα το απόγευμα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook