Η μάχη με τον καρκίνο ώθησε τον άλλοτε πομπώδη πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες να αλλάξει τις συνήθειες, τη δίαιτα, το ηγετικό στιλ, ακόμη και τη φιλοσοφία του για τη ζωή αναφέρουν δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο.

Οι μαραθώνιες ομιλίες του περιορίστηκαν δραματικά και ο σοσιαλιστής ηγέτης ακολουθεί για πρώτη φορά τις οδηγίες των γιατρών του. Όπως γράφει Το Βήμα, εμφανίζεται πιο φιλοσοφημένος και κυρίως, πιο συναινετικός προς τους αντιπάλους του. Επικαλείται τον Θεό και τα πνεύματα της περιοχής που γεννήθηκε, ενώ υποστηρίζει ότι η περιπέτεια της υγείας του τον έκανε να ξαναγεννηθεί. «Δεν πρόκειται για διαφορετικό Τσάβες, είμαι ο ίδιος. Αλλά είναι σαν μία καινούρια φάση της ζωής μου, πολυδιάστατη, περισσότερο ανοιχτόμυαλη», διακήρυξε σε πρόσφατη ομιλία του.

Αν και διατηρεί τη ριζοσπαστική ιδεολογία του, ο Τσάβες λέει τώρα ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τη μεσαία τάξη και τον ιδιωτικό τομέα, δύο ομάδες που συχνά ονόμαζε «εχθρούς» της επανάστασής του. Σε ομιλία με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση του 57ου έτους της ηλικίας του την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προέτρεψε τους οπαδούς του να αλλάξουν το σύνθημα που φώναζαν για χρόνια, «Σοσιαλιστική πατρίδα ή θάνατος», με το λιγότερο ιδεολογικό «Θα ζήσουμε και θα κατακτήσουμε!».

\"Αλλάζει
Παρά τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ασκεί τα καθήκοντά του και παίρνει μέρος σε παρελάσεις, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία από τον εορτασμό της Ημέρας της Εθνοφρουράς, στο Καράκας, την Πέμπτη 4 Αυγούστου. ( Πηγή: REUTERS/Miraflores Palace/Handout)

Ο Τσάβες έχει χάσει 15 κιλά μετά την εγχείρηση αφαίρεσης όγκου και την πρώτη φάση της χημειοθεραπείας στην Αβάνα. Το πρόσωπό του είναι ελαφρώς πρησμένο, ενώ ξύρισε το κεφάλι του αφού ενημέρωσε τους συμπολίτες του ότι μπορεί να χάσει τα μαλλιά του εξαιτίας της χημειοθεραπείας. Δεν έχει αποκαλύψει τί είδους καρκίνο έχει αλλά δηλώνει πεπεισμένος ότι θα τον νικήσει.

Ο «νέος» Τσάβες ξυπνάει την αυγή, ασκείται, ακολουθεί υγιεινή διατροφή και για πρώτη φορά στη ζωή του ακολουθεί τις εντολές του γιατρού με «αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία». Τρώει σπιτικό φαγητό από τη μητέρα του, ενώ αντάλλαξε τις δέκα κούπες καφέ καθημερινά με έξι λίτρα νερό και το πράσινο τσάι που του συνέστησε ο Φιντέλ Κάστρο. Τώρα λέει ότι θέλει περισσότερο χρόνο για να αφιερώσει στο διάβασμα, κάνει βόλτες με συγγενείς του, ενώ σκοπεύει να ξαναρχίσει τη ζωγραφική – ένα παιδικό του χόμπι.

Αν και είναι σχεδόν απίθανο ο καρκίνος να ανακόψει την επιθυμία του για περαιτέρω σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις, είναι πιθανό να μαλακώσει την επιθετική πλευρά του χαρακτήρα του, η οποία όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν είναι πολύ αρεστή στους πολίτες της Βενεζουέλας. «Αδέλφια μου, σας αγαπάω όλους, ανεξαρτήτως του κοινωνικού σας στάτους, του χρώματος του δέρματός σας, της ηλικίας, του φύλου ή των θρησκευτικών σας πεποιθήσεων. Σας αγαπάω!» είπε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια μίας διόλου συνηθισμένης τηλεφωνικής συνομιλίας με ιδιώτες επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook