Μέσα σε πέντε χρόνια μία και μόνο γυναίκα κατόρθωσε να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων στη Δανία σε ποσοστό 25%

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την δύναμη ενός ατόμου πλήρως αφοσιωμένου στον στόχο του. Αυτό, τουλάχιστον, απέδειξε περίτρανα η 36χρονη Ρωσίδα ακτιβίστρια Selina Juul, που από 13 ετών ζει και εργάζεται στην Δανία. Γραφίστρια στο επάγγελμα, η Selina Juul δήλωσε στο BBC ότι, όταν έφθασε στη Δανία σοκαρίστηκε από την σπατάλη τροφίμων στα σούπερ μάρκετ με δεδομένο πως στη χώρα της, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, δεν ήταν σίγουρο πως πάντα θα υπάρχει φαγητό στο τραπέζι.

Η οργάνωση «Stop Wasting Food» (Σταματήστε την σπατάλη τροφίμων), που δημιούργησε η Juul έκανε την διαφορά και είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων. Μέσω της εκστρατείας της οργάνωσης μέσα σε πέντε χρόνια (2010-2015) η Δανία κατόρθωσε να περιορίσει συνολικά την σπατάλη τροφίμων σε ποσοστό 25%.

Η Maria Noel, υπεύθυνη επικοινωνίας του Dagrofa, μιας εταιρείας λιανικού εμπορίου με έδρα τη Δανία, δήλωσε στο BBC για τις δράσεις της Juul: «Ήταν η τρελή Ρωσίδα που εμφανίστηκε στην πόρτα με μια τρελή ιδέα για να σταματήσει η σπατάλη των τροφίμων και από τότε το έχει πετύχει σε μεγάλο ποσοστό».

Η Ρωσίδα ακτιβίστρια κατόρθωσε να πείσει την μεγαλύτερη αλυσίδα χαμηλού κόστους σούπερ μάρκετ στη Δανία, την Rema 1000, να αντικαταστήσει όλες τις ποσοτικές εκπτώσεις της με εκπτώσεις σε μεμονωμένα προϊόντα ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων. Ο Max Skov Hanser, ένας από τους εργαζόμενους στο οπωροπωλείο του καταστήματος δήλωσε ότι το κατάστημα πετούσε 80 με 100 μπανάνες κάθε μέρα. Όταν στις μπανάνες τοποθετήθηκε η ταμπέλα «Αγόρασέ με, είμαι μόνη», η σπατάλη στο συγκεκριμένο φρούτο μειώθηκε σε ποσοστό 90%!

Την τελευταία πενταετία η Δανία έχει αναδειχθεί σε  μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook