Με το βλέμμα στραμμένο στις αντιδράσεις των αγορών είναι οι επενδυτές, μετά την πρωτοφανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Standard and Poor’s. Ο Οίκος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, παράλληλα όμως σημειώνει ότι οι προοπτικές της αξιολόγησης των ΗΠΑ παραμένουν αρνητικές και δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση στους προσεχείς μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της S&P, Τζον Τσέιμπερς, επισήμανε, όπως δημοσιεύει το in.gr ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες.

«Αν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω, ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση» είπε ο Τσέιμπερς και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να ανακτήσουν και πάλι την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχασαν την Παρασκευή.

«Θα χρειαζόταν μια σταθεροποίηση του χρέους και τελικά η μείωσή του. Και θα χρειαζόταν, νομίζω, μεγαλύτερη ικανότητα για συναίνεση στην Ουάσινγκτον απ' όση παρατηρούμε σήμερα», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας της S&P για την αξιολόγηση του κρατικού χρέους, Ντέιβιντ Μπιρς, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις τη Δευτέρα, όταν θα έχουν ανοίξει οι αγορές, από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από το ΑΑΑ στο ΑΑ+ στην οποία προχώρησε ο οίκος.

Πάντως, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ντ.Μπιρς, τα χρηματιστήρια στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ έκλεισαν με σημαντική πτώση