TO Eλληνικό Δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περί τα 20 δισ. στην περίοδο 2011-2012 και περί τα 50 δισ. στην περίοδο 2011-2015. Επίσης, εκτιμάται ότι από αυτά τα έσοδα τα 10 δισ. έως 15 δισ. θα προέλθουν από την πώληση – αξιοποίηση συμμετοχών σε εταιρίες (εισηγμένες και μη) και από την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υποδομών (αυτοκινητοδρόμων, λιμένων, αεροδρομίων), ενώ τα 25 – 35 δισ. θα προέλθουν από την αξιοποίηση δικαιωμάτων και εκτεταμένης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Οι εκτιμήσεις για την είσπραξη των ανωτέρω εσόδων, όπως δημοσιεύει το express.gr, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ρεαλιστικές, εάν η υλοποίηση των προγραμμάτων προωθηθεί με την αναγκαία αποτελεσματικότητα και εάν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2012 επιβεβαιωθούν. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις αυτές είναι τώρα πιο ρεαλιστικές διότι έχουν αλλάξει ριζικά οι βασικές αρχές του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε σχέση με την πολιτική για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ΑΔΠ όπως εμφανίζονταν έως το τέλος του 2010.

Το πρόγραμμα σήμερα επιδιώκει τη σχεδόν πλήρη αποκρατικοποίηση και τη σημαντική ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λειτουργία σημαντικών τομέων της οικονομίας, όπως της ενέργειας, της ύδρευσης – αποχέτευσης, των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, των λιμένων, των αεροδρομίων κ.ά. Επίσης, η καταγραφή, αξιολόγηση και αποτελεσματική αξιοποίηση-ιδιωτικοποίηση της ΑΔΠ επιδιώκονται για πρώτη φορά με συστηματικό και αποφασιστικό τρόπο.

Η αξία αυτής της περιουσίας εκτιμάται σε περισσότερα από 300 δισ. (αντικειμενική αξία), εκ των οποίων η περιουσία που μπορεί να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη στην επόμενη 5ετία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 δισ. Επομένως, η είσπραξη 30 δισ. από την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας είναι εφικτή, αρκεί να προωθηθεί συστηματικά αλλά με σίγουρα βήματα και με τη συνδρομή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη και η επιτάχυνση της υλοποίησης του ΠΙ&ΑΑΠΔ θα συμβάλουν στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη της οικονομίας ενισχύοντας περαιτέρω την αποδοτική υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στα ανωτέρω έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν συμπεριλαμβάνονται τα αναμενόμενα έσοδα από την τακτοποίηση-νομιμοποίηση των περίπου 1,5 εκατ. αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί στην επικράτεια.

Αυτή η νομιμοποίηση-τακτοποίηση αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα στην τρέχουσα περίοδο, τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος όσο και για λόγους αποκατάστασηςς των απωλειών δημόσιων εσόδων οι οποίες προέκυψαν από την παράλληλη οικονομία της ανέγερσης αυτών των παράνομων κτισμάτων είτε χωρίς πολεοδομικές άδειες είτε σε υπέρμετρη παραβίαση πολεοδομικών αδειών είτε με καταπάτηση κρατικών κτισμάτων ή οικοπέδων και άλλων εκτάσεων.

Τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από αυτή την πηγή μπορούν να ανέλθουν από τα 3 δισ. έως και τα 15 δισ., αναλόγως των αποφάσεων που θα ληφθούν σχετικά με τον αριθμό των αυθαιρέτων που θα νομιμοποιηθούν οριστικά με την καταβολή ενός σημαντικού προστίμου από τον ιδιοκτήτη τους.

Τα ανωτέρω έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της ΑΔΠ μειώνουν το χρέος της γενικής κυβέρνησης κατά επιπλέον των 20 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ έως το 2015, καθιστώντας το ουσιαστικά βιώσιμο. Αυτό θα έχει σημαντική συμβολή στη μείωση της δαπάνης για τόκους. Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση του ΠΙ&ΑΑΔΠ έως το 2015 θα οδηγήσει σε μείωση της δαπάνης για τόκους στα επόμενα έτη κατά 3 δισ. ετησίως.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook