Ποια είναι η γυναίκα που ενέσκηψε στα κοσμικά δρώμενα σαν κομήτης τη δεκαετία του ’90

Ο δεσμός με τον Λεωνίδα Γουλανδρή, ο χωρισμός, η ανεργία και το πάθος για τον τζόγο που σημάδεψαν τη ζωή της

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το όνομά της ήταν απαραίτητο για να περάσει κάποιος την είσοδο του μυστικιστικού τότε «Kiku» στο Κολωνάκι, του εστιατορίου που άνοιξε ο Λεωνίδας Γουλανδρής όταν, τρώγοντας σούσι ένα βράδυ στο Λονδίνο, αποφάσισε να μυήσει τους Αθηναίους στην κουζίνα που ο ίδιος θεω­ρούσε την καλύτερη του κόσμου.

Για την αθηναϊκή ελίτ που έσπευσε να εντρυφήσει στο μυθικό πλέον εστιατόριο της Δημοκρίτου, η 31χρονη τότε Χρυσάνθη Ντάφλου έγινε πολύ γρήγορα η «Χρύσα του “Kiku”». Μόνο που την περασμένη Δευτέρα, στα 55 της χρόνια, η πάλαι ποτέ φιλόδοξη γυναίκα, που κάποιες φορές συστηνόταν ακόμη ως «κυρία Γουλανδρή», καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για κλοπή και απάτη, με την έφεσή της να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Είχε προηγηθεί μια υπεροπτική, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, απολογία της, στην οποία υποστήριξε ότι δεν έκλεψε τίποτε γιατί δεν είχε ανάγκη να το κάνει, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και πάλι τη σχέση της με τον Λεωνίδα Γουλανδρή, άσχετα αν αυτή έχει τελειώσει εδώ και δύο δεκαετίες. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη δίκη αλλά και μέσα στη δικογραφία, φιλοξενούμενη επί μήνες στην κατοικία της σχεδιάστριας Ελένης Κοντορούση, η Χρυσάνθη Ντάφλου έκλεψε από την παιδική της φίλη ρολόγια του συζύγου της, κοσμήματα της ίδιας, ακόμη και κοστούμια του γιου της. Το συγκλονιστικό είναι ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η φίλη της την είχε βοηθήσει.  Το είχε ξανακάνει στο παρελθόν όταν την είχε προσλάβει ως υπάλληλο στο κατάστημά της στη Βουκουρεστίου, αρχές της δεκαετίας του ’80, και διαπίστωσε, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ότι την έκλεβε. 

Οταν η τελευταία το παραδέχτηκε με ντροπή, η σχεδιάστρια την απέλυσε χωρίς να κινηθεί δικαστικά εναντίον της, πιστεύοντας ότι θα το εκτιμούσε. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Χρυσάνθη Ντάφλου κατάφερε να έρθει κοντά σε αυτό που αποκαλείται «υψηλή κοινωνία» χάρη στη σχέση της με τον Λεωνίδα Γουλανδρή, γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Εγινε η «Χρύσα του “Kiku”», απολάμβανε luxury διακοπές, αποδράσεις με θαλαμηγούς, κοινωνικά καλέσματα και μια ζωή που είχε ονειρευτεί από τότε που ήταν μικρό κορίτσι σε μια γειτονιά στο Μαρούσι. Μεγαλώνοντας το μόνο που ήθελε, όπως τόσα άλλα κορίτσια, ήταν να ζήσει μια άλλη ζωή, αυτή που έβλεπε στην τηλεόραση και τα περιοδικά της εποχής, να φοράει ακριβά ρούχα, να μένει στο Κολωνάκι και να συγχρωτίζεται με την ελίτ. Μόνο που τελικά το τίμημα γι’ αυτή τη ζωή αποδείχθηκε πολύ ακριβό… 

Ο Λεωνίδας Γουλανδρής άνοιξε το «Kiku» στο Κολωνάκι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 θέλοντας να μυήσει τους Αθηναίους στη γιαπωνέζικη κουζίνα, που ο ίδιος θεωρούσε την καλύτερη του κόσμου

Η καταδίκη χωρίς αναστολή 

Την περασμένη Δευτέρα σε αίθουσα των δικαστηρίων της Ευελπίδων η 55χρονη γυναίκα που δικαζόταν για απάτη και κλοπή άκουγε απαθής τις καταθέσεις για όσα είχε κάνει όχι σε κάποιον τυχαίο άνθρωπο, αλλά στην παιδική φίλη της. Ελάχιστοι θα αναγνώριζαν στο πρόσωπό της την άλλοτε αγέρωχη και υπεροπτική «Χρύσα του “Kiku”», όπως έμαθαν όλοι στους κοσμικούς κύκλους των Αθηνών να αποκαλούν τη Χρυσάνθη Ντάφλου.

Ακόμη πιο λίγοι ίσως θα πίστευαν ότι η πρώην σύντροφος του Λεωνίδα Γουλανδρή, με τον οποίο χώρισαν το 1999-2000, θα εξακολουθούσε χρόνια αργότερα να συστήνεται ως σύντροφός του και να χρησιμοποιεί ενίοτε το όνομά του για να μένει στον «Αστέρα» ημέρες ολόκληρες.
Δείγμα κι αυτό της μυστικοπάθειας με την οποία είχε τυλίξει τον εαυτό της, ειδικά από τη στιγμή που λόγω της σχέσης της με τον γόνο της εφοπλιστικής οικογένειας εισχώρησε στην υψηλή αθηναϊκή κοινωνία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ολοι τη θυμούνται ως μια αινιγματική και απρόσιτη γυναίκα, η οποία δεν μιλούσε σχεδόν ποτέ για τον εαυτό της. Μόνο η παιδική της φίλη την ήξερε τόσο πολύ καλά…

Για τις δύο φορές που τη βοήθησε να σταθεί στα πόδια της, της το ξεπλήρωσε με κλοπές, όπως αναφέρεται στη μήνυση που της έκανε. Σύμφωνα με αυτήν, την πρώτη φορά που η Χρυσάνθη Ντάφλου δούλευε ως υπάλληλος στο μαγαζί της οικειοποιήθηκε πολλές φορές μέρος των εισπράξεων και χρήματα που έπαιρνε από πελάτισσες, πουλώντας φορέματα κατά την απουσία της σχεδιάστριας χωρίς να κόβει αποδείξεις. 

Τη δεύτερη και ενώ η φίλη της τη φιλοξενούσε σπίτι της για μήνες ολόκληρους, η «Χρύσα του “Kiku”», όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, έκλεψε ρολόγια, κοσμήματα και ρούχα συνολικής αξίας 177.000 ευρώ, τα οποία πούλησε προκειμένου να συνεχίσει να ζει την glam ζωή που απολάμβανε για μια περίπου εικοσαετία. Τότε που πίστευε ότι θα ήταν για πάντα δίπλα σε ηχηρά ονόματα του επιχειρείν, του εφοπλισμού και της πολιτικής.

Η μήνυση κατά της Χρυσάνθης Ντάφλου

Νύχτες στο Κολωνάκι

Μεγαλώνοντας η Χρυσάνθη Ντάφλου έμαθε πολύ καλά ένα πράγμα, να γνωρίζει τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη ώρα, αυτούς που θα την έβαζαν στους σωστούς κύκλους.
Το Κολωνάκι και οι high φίλοι στα στέκια της δεκαετίας του ’80 ήταν ο μόνιμος στόχος της. Διαθέτοντας γοητεία και έναν μυστικισμό που εξίταρε πολλούς, εισχώρησε σε δεκάδες παρέες προκειμένου να συναντήσει τους ανθρώπους που θα τη βοηθούσαν να το πετύχει. Ρουφούσε σαν σφουγγάρι συμπεριφορές και νοοτροπίες, ενώ εντρύφησε στο dress code που θα της έδινε τον απαραίτητο αέρα, αποφεύγοντας πάντα να μιλάει για την ίδια.

Στις αρχές τoυ ’80 έφυγε από το σπίτι που έμενε με τους δικούς της και εγκαταστάθηκε για έναν χρόνο στο σπίτι της Ελένης Κοντορούση. Η τελευταία τη βοήθησε να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Χάρητος, της το επίπλωσε και την προσέλαβε ως υπάλληλο στην μπουτίκ της μέχρι το 1986, όταν ανακάλυψε, όπως η ίδια λέει, ότι την έκλεβε. 

Η Ντάφλου, με μερικά χρήματα στην τσέπη από κάποιες περιστασιακές δουλειές που έκανε, λόγω του ότι η συμπεριφορά της δεν τη βοηθούσε και τόσο για να μείνει σε αυτές πολύ καιρό, είχε εξασφαλίσει μια κάποια άνεση.

Η γνωριμία της ένα βράδυ με τον Λεωνίδα Γουλανδρή σημάδεψε τη ζωή της για πάντα, ειδικά από τη στιγμή που έγινε σύντροφός του, λανσάροντας ένα γοητευτικό προφίλ που άρεσε στον επιχειρηματία. Οταν ο τελευταίος άνοιξε το 1993 το «Kiku», η Χρυσάνθη, η οποία είχε εντρυφήσει ενδελεχώς, μετά από κάποια ταξίδια που είχε πάει μαζί του στο Λονδίνο, στην ιαπωνική κουζίνα, ανέλαβε να τρέξει το νέο εγχείρημα του συντρόφου της ως διευθύντρια. Σε λίγους μήνες έγινε η «Χρύσα του “Kiku”», αυτή που φρόντιζε ποιος θα κάτσει στα καλύτερα τραπέζια του νέου trend εστιατορίου, στο οποίο συνέρρεαν εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικοί, τραπεζίτες κ.ά. Μιλώντας έστω και για λίγο μαζί τους ένιωθε, ατυχώς, ότι είναι μία από αυτούς, ότι ανήκε στον κύκλο τους και ότι τίποτε δεν μπορούσε να τη βγάλει από αυτόν.
Ισως πίστευε ότι ο Λεωνίδας Γουλανδρής θα της έκανε κάποια στιγμή πρόταση γάμου, αφού η σχέση τους μετρούσε ήδη πέντε χρόνια, όμως αντί γι’ αυτήν ήρθε ο χωρισμός, το 1999 ή το 2000, όπως επιμένουν πολλοί.

Η ζωή μετά και ο τζόγος

Αυτοί που τη γνώριζαν καλά λένε ότι μετά τον χωρισμό της από τον επιχειρηματία δεν συνήλθε ουσιαστικά ποτέ, ζώντας ένα μεγάλο συναισθηματικό κενό. Η αποχώρησή της από το «Kiku», σύμφωνα με όσα ψιθυρίζονταν στο Κολωνάκι, έδειξε και τη γενναιοδωρία του Λεωνίδα Γουλανδρή στην πρώην σύντροφό του. 

Η Χρυσάνθη Ντάφλου βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη ιδιοκτήτρια δύο διαμερισμάτων στην Πεύκη, 100 και 130 τ.μ. αντίστοιχα, πήρε αποζημίωση απόλυσης ύψους 400.000 δρχ., ενώ ο επιχειρηματίας φέρεται να της έδωσε άλλα 2 εκατ. δώρο για να ξεκινήσει μια δική της επιχείρηση. Θα υπέθετε κανείς ότι με τόσα χρήματα θα μπορούσε άνετα να ξεκινήσει μια δική της δουλειά, ή να επενδύσει τα χρήματά της. Ωστόσο η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική…
Η Ντάφλου άρχισε να κάνει μεγάλη ζωή αγοράζοντας ακριβά ρολόγια και επώνυμα σύνολα, όπως Chanel κ.ά., να νοικιάζει τα καλοκαίρια μπάνγκαλοου στον «Αστέρα», να τιμάει τη Μύκονο και άλλα επώνυμα στέκια όσο τίποτε άλλο και όλα να κυλούν ιδανικά, τουλάχιστον όσο εκείνη ήθελε να πιστεύει…

Χωρίς να εργάζεται, ζουσε άνετα και προφανώς δεν υπολόγιζε ότι το ακριβό lifestyle που είχε υιοθετήσει εξαφάνιζε μέρα με τη μέρα όσα λεφτά είχε. Ωστόσο τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί. 
Η ίδια, λάτρης του καζίνου, έγινε τακτική θαμώνας, κάτι που επέφερε ακόμη πιο γρήγορα την οικονομική της καταστροφή. 
Αρχές του 2011 η γυναίκα με το υπεροπτικό ύφος έμεινε ουσιαστικά χωρίς περιουσιακά στοιχεία, ρευστό και μέλλον στη ζωή της. Αρκετοί γνωστοί της φέρεται εκείνη την περίοδο να της έδωσαν κάποια χρήματα με τη μορφή βοήθειας, ώσπου η Ντάφλου αποφάσισε να επισκεφθεί μετά από δύο και πλέον δεκαετίες την παλιά της φίλη. 

Η τελευταία αποφάσισε να τη βοηθήσει για άλλη μια φορά ακούγοντάς την να της λέει ότι είναι άνεργη. 
Την κάλεσε για φαγητό σπίτι της, λέγοντάς της μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν εν μέσω μετακόμισης μεταφερόμενη στην Παλλήνη.
Τότε η Χρυσάνθη προσφέρθηκε να τη βοηθήσει και σταδιακά άρχισε να κοιμάται σπίτι της, με τη σχεδιάστρια την άνοιξη του 2012 να της παραχωρεί ένα δωμάτιο για να μένει μόνιμα.

Η Χρυσάνθη Ντάφλου

Οι κλοπές και η σύλληψη

Εκεί, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση της Ελένης Κοντορούση, η Ντάφλου αρχίζει να της κλέβει κοσμήματα και μετρητά. Μάλιστα η σχεδιάστρια αντιλήφθηκε τις κλοπές όταν, τον Δεκέμβριο του 2013, αναζητώντας κάποια κοσμήματα που είχε φορέσει σε βραδινή της έξοδο δεν τα βρήκε πουθενά. Ψάχνοντας ανακάλυψε επίσης ότι της έλειπαν και άλλα πράγματα, όπως συλλεκτικά ρολόγια του συζύγου της και κοστούμια του γιου της. 

Οταν πίεσε την Ντάφλου, αυτή τελικά παραδέχτηκε ότι τα είχε πάρει. Υποσχέθηκε να της επιστρέψει τα πράγματα όταν η Κοντορούση αποφάσισε να τη διώξει από το σπίτι της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, με την Ντάφλου να εξαφανίζεται. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος για να την εντοπίσει σε καφέ του Ψυχικού, όπου η Ντάφλου είχε ραντεβού. 
Μετά από έντονη λογομαχία και αφού είχε ειδοποιήσει την Αστυνομία, η Ελένη Κοντορούση και ο σύζυγός της Αριστομένης Γερμάνης κατέθεσαν μήνυση εναντίον της. Μάλιστα στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητό της βρέθηκαν κοστούμια του γιου της σχεδιάστριας, τα οποία η Χρυσάνθη ισχυρίστηκε ότι ανήκαν στον πρώην σύντροφό της Λεωνίδα Γουλανδρή.

Την περασμένη Δευτέρα η πασίγνωστη «Χρύσα του “Kiku”» έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο στο πλευρό της, αφού δεν είχε χρήματα να τον πληρώσει, με την έδρα να ορίζει αυτεπάγγελτα τον συνήγορό της. Ούτε κι αυτός όμως κατάφερε να τη γλιτώσει από τη μοίρα της. Η ίδια ωστόσο εμφανίστηκε αγέρωχη και με έπαρση στην απολογία της αρνούμενη τα πάντα.

«Εγώ είμαι μια πρώην Γουλανδρή και δεν έχω ανάγκη να κλέψω τίποτε», είπε μεταξύ άλλων, ενώ κατηγόρησε την Κοντορούση ότι της είχε πάρει δικά της φορέματα. Η σχεδιάστρια, που μεταξύ άλλων υπέστη και καρδιακό επεισόδιο πριν από τρία χρόνια εξαιτίας αυτής της ιστορίας, άφησε την παιδική της φίλη να μιλάει. 

Λίγη ώρα αργότερα η Ντάφλου εισέπραξε από το δικαστήριο έξι χρόνια φυλάκιση, με την έφεσή της να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα κι έτσι πήρε τον δρόμο αρχικά για το Μεταγωγών και αργότερα για τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί όπου θα πληρώσει ακριβά τις λάθος συμπεριφορές της, με την glam χρυσόσκονη που είχε πασπαλίσει τον εαυτό της να φεύγει σιγά-σιγά από πάνω της, η οποία εδώ που τα λέμε δεν είχε καμιά αξία εδώ και χρόνια..

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook