Ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η αναγγελία ότι η κρατική αγροτική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, βγάζει στο σφυρί περιουσία Έλληνα οφειλέτη στη Ρόδο. Οι ελληνικές αρχές φοβούνται μήπως αποτελέσει όχημα, για μεταβίβαση σε τουρκικά χέρια, ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Η τουρκική τράπεζα δραστηριοποιείται σε Θράκη, Δωδεκάνησα κι Αθήνα και χορηγούσε ελκυστικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει δάνεια από την τουρκική τράπεζα και Έλληνες αξιωματικοί.

Στις 28 Ιουνίου, στο ειρηνοδικείο της Ρόδου, προσδιορίστηκε ο πρώτος πλειστηριασμός ελληνικής περιουσίας από την τουρκική κρατική αγροτική τράπεζα Ζιραάτ. Πρόκειται για αγρό τεσσάρων στρεμμάτων, στο χωριό Κοσκινού, τον οποίο είχε βάλει υποθήκη Ροδίτης επιχειρηματίας, προκειμένου να πάρει δάνειο ύψους 242.983,60 ευρώ, το οποίο, όμως, δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει.

Η τουρκική τράπεζα άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2009, σε περιοχές με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως Κομοτηνή και Ξάνθη και από το ’11 και στη Ρόδο. Πλέον, έχει ως έδρα, κτίριο του Ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων στο Σύνταγμα. Είναι, όμως, γνώριμη στους Έλληνες από τη μικρασιατική καταστροφή.

Η τουρκική τράπεζα εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -και λόγω του μνημονίου- να χορηγούν δάνεια. Έτσι, άρχισε να δανείζει με ελκυστικούς όρους και χαμηλά επιτόκια -ξεκινώντας από τη Θράκη- κάθε Έλληνα πολίτη, μουσουλμάνο και μη. Μάλιστα, ευνοεί και τις καταθέσεις, ειδικά στην περίπτωση που αυτές γίνονται σε τουρκικές λίρες, χορηγώντας πενταπλάσια επιτόκια, έναντι των ελληνικών τραπεζών.

Τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων της Ζιραάτ έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών. Ειδικά, μάλιστα, μετά τις πληροφορίες ότι έχει δώσει δάνεια, όχι μόνο σε επιχειρηματίες της Θράκης και των Δωδεκανήσων, αλλά ακόμη και σε Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στα σύνορα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το μέχρι τώρα έλεγχο υπηρεσιών της τράπεζας της Ελλάδος, διαπιστώνεται ότι οι εγγραφές υποθηκών ελληνικής γης στο χαρτοφυλάκιο της αγροτικής τράπεζας της Τουρκίας συνεχώς πληθαίνουν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με βάση τον ισολογισμό της για το 2015, το ύψος των καταθέσεων της Ζιραάτ ανερχόταν σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ, που φαίνεται σήμερα να έχει αυξηθεί.

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook