Την οικογένειας 22χρονης κοπέλας που έφυγε από τη ζωή μέσα στο κελί «80» των φυλακών Κορυδαλλού, λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών, δικαίωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Με απόφασή του (1881/2001) συμφωνα με το protothema.gr, το δικαστήριο επιδίκασε στους γονείς και τον αδελφό της άτυχης κοπέλας αποζημίωση συνολικού ύψους 440 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό θα πρέπει να καταβάλλει στους οικείους της άτυχης κοπέλας το ελληνικό δημόσιο, καθώς σύμφωνα με την απόφαση, «υπέχει ευθύνη αποζημίωσης» για τον αιφνίδιο θάνατο της 22χρονης. Και αυτό γιατί, τα αρμόδιά όργανά του – εν προκειμένω οι υπεύθυνοι των φυλακών –άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους και δεν μερίμνησαν ώστε να αποτρέψουν την εισαγωγή των ναρκωτικών μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Η άτυχη κοπέλα βρέθηκε νεκρή μέσα στο κελί της μαζί μια άλλη συγκρατούμενη της, το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου του 2002. Μαζί τους υπήρχε και μια άλλη γυναίκα επίσης κρατούμενη, που ήταν σε κωματώδη κατάσταση.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η νεαρή κοπέλα είχε επιχειρήσει να γλυτώσει από τον «εφιάλτη» των ναρκωτικών, ακολουθώντας πρόγραμμα απεξάρτηση στο κέντρο θεραπείας «Έξοδος». Ήθελε να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Ήταν άριστη σπουδάστρια, γνώριζε ξένες γλώσσες και αθλούνταν για χρόνια. Ωστόσο, βρέθηκε στη φυλακή, όπου και κρατούνταν μέχρι να γίνει η δίκη της για κατοχή και χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι σωφρονιστικές υπάλληλοι δεν υπέδειξαν την επιμέλεια και την προσοχή που απαιτείται και δεν αντιλήφθησαν ως όφειλαν
το άμεσο κίνδυνο ζωής που διέτρεχαν οι κρατούμενες. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση, έπρεπε να έχουν υποβάλλει σε εξέταση τις κρατούμενες, ώστε να διαπιστώσουν εάν είχαν κάνει χρήση ουσιών.

Με το σκεπτικό αυτό το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 180.000 ευρώ για κάθε έναν από τους δυο γονείς και 80.000 ευρώ για τον αδελφό της θανούσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook