Για ύπαρξη στρατοπέδων βασανιστηρίων κοντά στα κοιτάσματα διαμαντιών Μαράνγκε, ένα από τα πιο πλούσια του κόσμου, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι απλοί πολίτες για να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και τις περισσότερες φορές χωρίς τη θέλησή τους, έκανε λόγο χθες το BBC. Επικαλούμενο τις μαρτυρίες εργαζομένων, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο υπογράμμισε ότι υπάρχουν αναφορές ακόμα και για σεξουαλική κακοποίηση, σε ένα μέρος που είναι γνωστό με το όνομα Ζένγκενι, κοντά στο Μαράνγκε.

Σε αυτή την περιοχή, δυνάμεις της Αστυνομίας και του στρατού στρατολογούν με τη βία πολίτες και τους αναγκάζουν να ψάχνουν για διαμάντια. Όσοι προβάλλουν αντίσταση ή ζητούν μέρος των κερδών μεταφέρονται στο στρατόπεδο βασανιστηρίων. «Πρόκειται για ένα στρατόπεδο φυλακισμένων το οποίο είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα και ονομάζεται “Βάση διαμαντιών” (Diamond base). Βρίσκεται περίπου 100 μέτρα από το βασικό ορυχεία Μπάντα, ενώ ακόμη ένα στρατόπεδο υπάρχει στην ίδια περιοχή, κοντά στο ορυχείο Μουσένα», αναφέρει ένας από τους άνδρες που βασανίστηκαν.

«Μου επέβαλλαν ποινή 40 μαστιγώσεων κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Πλέον δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το χέρι, ενώ έχω και μεγάλη δυσκολία όταν περπατάω. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Οι φύλακες χρησιμοποιούν σκυλιά που είναι εκπαιδευμένα να μας δαγκώνουν, χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε λόγω των χειροπεδών στα χέρια μας», πρόσθεσε.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αυτά τα στρατόπεδα χρησιμοποιούνται εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, με όλα τα οφέλη από τις εμπορικές συναλλαγές να πηγαίνουν στον πρόεδρο της χώρας, Robert Mugabe, προκειμένου να συντηρεί τον μισθοφορικό του στρατό, με τον οποίο διατηρείται στην εξουσία.

Πρώτες αντιδράσεις

Αντίθετη γνώμη σχετικά με τα γεγονότα εξέφρασε ο υπουργός ορυχείων της Ζιμπάμπουε.

«Δεν υπάρχουν στρατόπεδα βασανιστηρίων στη Μαράνγκε. Πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα από τη μεριά του BBC. Η βρετανική κυβέρνηση δίνει μία χαμένη μάχη. Θέλει να απαγορευθούν τα διαμάντια μας από τη διεθνή αγορά. Όμως ξέρω ότι ο κόσμος δεν θα εξαπατηθεί», υπογράμμισε ο Obert Mpofu.

Εντωμεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει τελείως τους περιορισμούς στις εξαγωγές διαμαντιών στο έδαφός της από τη Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε πρόσφατα μέσω εκπροσώπου της, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί «συγκεκριμένες αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς».

«Είδαμε τις πληροφορίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα φερόμενα στρατόπεδα βασανιστηρίων, εδώ και μερικά χρόνια μάλιστα, όμως δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένες αποδείξεις για την ύπαρξη αυτών των στρατοπέδων. Αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, τότε θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό θέμα και θα θέλαμε να έχουμε αποδείξεις. Όλες οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ε.Ε. και των χωρών μελών της στην πρωτεύουσα, Χαράρε, δεν κατάφεραν ποτέ να λάβουν χειροπιαστές αποδείξεις γι αυτό το θέμα», σημείωσε ο Michael Man, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Cathrine Asthon.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook