Σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα διαπστώνει ότι όσοι  τρώνε ένα πιάτο σπανάκι τη μέρα, μπορούν να δυναμώσουν τους μύες τους αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρ Έντι Βάϊτσμπεργκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Cell Metabolism» (Μεταβολισμός Κυττάρου), διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων σπανακιού καθημερινά, μειώνει έως 5% την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για τροφοδοσία και ενεργοποίηση των μυών, όταν κανείς ασκείται σωματικά.

Η ωφέλεια του σπανακιού, «κρύβεται» στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία και τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια (τα «εργοστάσια ενέργειας») των κυττάρων. «Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μυς του, τους κάνει να “τρέχουν” πιο ομαλά και αποδοτικά», ανέφερε ο Βάιτσμπεργκ.

Οι Σουηδοί ερευνητές, έδειξαν ότι η διατροφή με νιτρικά άλατα αυξάνει το επίπεδο του νιτρικού οξέος, με τη βοήθεια «φιλικών» βακτηρίων. Το νιτρικό οξύ είναι ωφέλιμο, επειδή ανοίγει τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook