Σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας έχει εξαπλωθεί το κύμα βίας που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από το βόρειο Λονδίνο. Ταραχές ξέσπασαν στο Μάντσεστερ και στο Μπέρμιγχαμ, την ώρα που ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ενισχύσεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των επεισοδίων, από τα οποία σκοτώθηκε ένας 26χρονος.

Άλλη μία σύσκεψη της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης ταραχών Cobra θα συγκαλέσει το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος χαρακτήρισε «αρρωστημένα» τα περιστατικά βίας, βανδαλισμών και κλοπών που σημειώθηκαν στο Λονδίνο. Επισκεπτόμενος το Κρόιντον, μία από τις εστίες της αναταραχής, απευθύνθηκε σε αυστηρό ύφος προς όσους πρωτοστατούν στα επεισόδια λέγοντας ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μάντεστερ, στα βορειοδυτικά, ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο από τα επεισόδια, αναφέρει το in.gr. Συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα. Ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Γκάρι Σούαν είπε πως ταραχές τέτοιας έντασης «δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ως τώρα».

Εκατοντάδες νέοι με κουκούλες ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας, σπάζοντας βιτρίνες, λεηλατώντας, βάζοντας φωτιά σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Στο Σάλφορντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, νεαροί έριξαν τούβλα εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν κτίρια. Ένας εικονολήπτης του BBC δέχθηκε επίθεση. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν φωτιές να βγαίνουν από καταστήματα και αυτοκίνητα και στήλες πυκνού μαύρου καπνού να υψώνονται κατά μήκος δρόμων.

«Δεχθήκαμε πολλές επιθέσεις» δήλωσε ο Γκλεν Μπάρκγουορθ, διαχειριστής του κύριου εμπορικού κέντρου του Μάντσεστερ. «Είδα δύο καταστήματα να δέχονται επίθεση, να λεηλατούνται και να πυρπολούνται. (…) Ήταν σουρεαλιστικό» πρόσθεσε.

Ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Γκάρι Σούαν δήλωσε πως οι επιθέσεις έγιναν από «ομάδες εγκληματιών με πρόθεση να υπάρξει εκτεταμένη αναταραχή».

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται για κάτι, δεν υπάρχει κάποιο αίσθημα αδικίας ή κάποια σπίθα που να οδήγησε σ\’ αυτό. Πρόκειται καθαρά για πράξεις εγκληματικής συμπεριφοράς που είναι οι χειρότερες που έχω δει σ\’ αυτή την κλίμακα» πρόσθεσε.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Σαράντα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Λίβερπουλ, 200 νεαροί έριξαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους εναντίον των αστυνομικών και προκάλεσαν ζημιές. Συνελήφθησαν 35 άτομα.

Μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρίντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Η πρωτεύουσα παρέμεινε σε γενικές γραμμές ήρεμη, μετά την ανάπτυξη 16.000 αστυνομικών στους δρόμους της πόλης.

Ωστόσο, πολλά καταστήματα έκλεισαν νωρίτερα από το κανονικά υπό το φόβο νέων ταραχών.

Από το Σάββατο έχουν συλληφθεί 685 άτομα και 111 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στο Λονδίνο.

Από τα βίαια επεισόδια έχασε τη ζωή του ένας 26χρονος, ο οποίος τραυματίσθηκε από σφαίρα και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του.

Για δεύτερη διαδοχική νύχτα, επεισόδια ξέσπασαν στο Μπερμιγχαμ και τα προάστιά του. Στο Δυτικό Μπρόμγουιτς, 200 άτομα, καλυμμένα πίσω από οδοφράγματα, έριξαν βλήματα εναντίον των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν οχήματα και καταστήματα. Καταστήματα λεηλατήθηκαν επίσης στο Γουλβερχάμπτον. Συνελήφθησαν 109 άτομα.

Στο Νότιγχαμ ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ. Τουλάχιστον οκτώ άτομα συνελήφθησαν για το επεισόδιο αυτό, ενώ περισσότερα από 90 συνελήφθησαν συνολικά στην πόλη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Εικόνες καμένων πολυκατοικιών και λεηλατημένων καταστημάτων μεταδίδονταν και πάλι από τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια τη νύχτα της Τρίτης.

Το Βερολίνο, η Ρώμη, το Παρίσι, η Χάγη, η Λισαβόνα και η Μαδρίτη συνέστησαν στους πολίτες τους που βρίσκονται στη Βρετανία να προσέχουν.

Για να αποθαρρύνει τους ταραχοποιούς, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους τραβηγμένες από κάμερες επιτήρησης και παρακολουθεί τα δίκτυα μέσω των οποίων επικοινωνούν. Ζήτησε επίσης από τους γονείς να επιτηρούν τα παιδιά τους το βράδυ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook