Με νέες επιθέσεις κατά αμάχων που άφησαν δεκάδες νεκρούς απαντά το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία στην εντεινόμενη πίεση από το εσωτερικό για παραίτησή του. Συνεχίζονται την ίδια ώρα χωρίς αποτέλεσμα οι προσπάθειες για μία εξεύρεση διπλωματικής λύσης, δεν πρόκειται να τερματιστούν οι ενέργειες κατά των «τρομοκρατικών ομάδων» είπε ο Άσαντ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών που τον επισκέφτηκε στη Δαμασκό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, βρέθηκε την Τρίτη στη Δαμασκό κομίζοντας μήνυμα για τον τερματισμό της αιματηρής καταστολής. Η Άγκυρα, ανέφερε μετά τη συνάντηση, θα συνεχίσει τις επαφές της «με όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας».

Ο Νταβούτογλου ανέφερε μάλιστα πως η Τουρκία προσβλέπει σε μία «ειρηνική μετάβαση προς μία κατάσταση στην οποία οι Σύριοι θα καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους».

Σύμφωνα με τα συριακά επίσημα μέσα, ο Άσαντ υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η καταδίωξη των τρομοκρατικών ομάδων που έχουν προκαλέσει την αναταραχή στη χώρα του, η οποία είναι άλλωστε και η επίσημη θέση του καθεστώτος.

Μετά τις συνομιλίες που διήρκεσαν έξι ώρες ο Νταβούτογλου πήγε στην πρεσβεία της Τουρκίας χωρίς να κάνει αρχικά καμία ανακοίνωση για το τι συζητήθηκε. Αργότερα, δήλωσε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει τις επαφές με όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας», σημειώνοντας πως η Τουρκία ζήτησε από τη Δαμασκό να μπει τέλος στην αιματοχυσία στη χώρα.

Κατά την Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός επρόκειτο αφενός να εξηγήσει στον Σύρο πρόεδρο ότι αν δεν τερματιστεί η καταστολή, θα αντιμετωπίσει την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι. Επιπλέον θα του ζητούσε να ορίσει σαφή ημερομηνία ελεύθερων, πολυκομματικών εκλογών και θα τον καλούσε να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους.

Αν και στο πρόσφατο παρελθόν Συρία και Τουρκία ανέπτυξαν στενότατες σχέσεις, οι επικρίσεις της Άγκυρας για την καταστολή της αντικαθεστωτικής εξέγερσης ψύχραναν τις δύο χώρες.

Την Τρίτη, στην εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ δημοσιεύτηκε μάλιστα άρθρο όπου καλούσε την Τουρκία και τις χώρες του Περσικού Κόλπου (η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό) «να αλλάξουν τη στάση τους». Και σε ένα άλλο περιστατικό ενδεικτικό της ψυχρότητας, τον Τούρκος υπουργός δεν τον υποδέχτηκε ο ομόλογός όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Επιπλέον, στην Συρία έχουν μεταβεί και απεσταλμένοι από την Ινδία, την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, τρεις χώρες που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν μέχρι στιγμής αντιταχτεί στην προοπτική έκδοσης ψηφίσματος καταδίκης της Συρίας. Προγραμματίζουν συνάντηση με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών αργά την Τρίτη.

Νέες αιματηρές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

Εντωμεταξύ, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ο στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις με άρματα μάχης γύρω από τη Χάμα και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άμαχοι.

Ο αντικαθεστωτικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στο Σοράν και σε άλλο χωριά γύρω από τη Χάμα, την οποία πολιορκούν για πάνω 10 ημέρες άρματα μάχης, καταπνίγοντας την αντίσταση των κατοίκων. Πάνω από 1.500 έχουν συλληφθεί στην περιοχή, αναφέρουν ακόμη οι ακτιβιστές.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπινίς.

Πυρά βαρέων όπλων ακούγονταν και στο Ντέιρ-ελ-Ζουρ, άλλο μία πόλη που έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος τις τελευταίες ημέρες.

Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ενδεχομένως όμως να ξεπερνούν τους 2.000, εκτιμούν ακτιβιστές. Στη χώρα δεν υπάρχουν ξένοι δημοσιογράφοι, ενώ επισήμως η κυβέρνηση μιλά για υποκινούμενη από το εξωτερικό εξέγερση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook