Διεύρυνση της δυνατότητας χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια ή μειωμένο ωράριο για ανάλογο χρονικό διάστημα, προβλέπουν νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.

Με γνώμονα τις ανάγκες των υπαλλήλων και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, προώθησε ρυθμίσεις βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άδεια χωρίς αποδοχές για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους συνολικής διάρκειας μέχρι 5 έτη, αντί των 2 ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η χορήγηση της άδειας θα γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Για το λόγο αυτόν, στην αίτηση του υπαλλήλου πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να εκτιμηθούν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και αυτό στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει.

Επίσης, παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ α\’ και β\’ βαθμού να ζητήσει, με αίτησή του, τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη. Κάνοντας χρήση αυτής της ρύθμισης, οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα, με την αίτησή τους, να επιλέγουν, σύμφωνα με την επιθυμία τους, είτε τη μείωση είτε της ημερήσιας απασχόλησης (ωρών εργασίας) είτε των εργάσιμων ημερών σε εβδομαδιαία βάση.

Οι υπάλληλοι που θα επιλέξουν τις ευέλικτες αυτές μορφές απασχόλησης θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, θα μπορούν να «ασκούν ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της εργασίας του».

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται από το νόμο, ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος.

Σε καμία περίπτωση η χρήση των διευκολύνσεων αυτών δεν συνιστά επιβαρυντικό υπηρεσιακό στοιχείο για τον εργαζόμενο.

Τη σχετική εγκύκλιο υπέγραψε ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook