Δείτε ποιες χώρες θεωρούνται χειρότερες – Σε ποια θέση είναι η Γερμανία – Πώς επηρέασαν Brexit και Τραμπ – Σε ποια θέση είναι η Τουρκία

Νέα λίστα για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (ΡΧΣ), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Η Ελλάδα 88η

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε το 2017 μία θέση πιο πάνω, κατατασσόμενη 88η μεταξύ 180 χωρών, σύμφωνα με τους ΡΧΣ, η κατάσταση στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα παραμένει απογοητευτική.

Η διεθνής οργάνωση ασκεί κριτική για την «αμφιλεγόμενη» δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας και προσθέτει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κατορθώσει να πατάξει τη διαφθορά και να παράσχει επαρκές πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Ακόμη αναφέρεται στο θέμα ΔΟΛ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια παρέμβασης με τον διορισμό ενός πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (Βασίλη Μουλόπουλου) ως επικεφαλής της διαδικασίας διάσωσης, που «προστίθεται σε ένα ήδη ελαττωματικό μιντιακό τοπίο».

Γενικά, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αφορούν παράγοντες που δυσχέραναν ή κατέστησαν αδύνατη τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και την εργασία των δημοσιογράφων. Ακόμη καταγράφηκαν κρούσματα βίας, συλλήψεων, απειλών, εκφοβισμού και πολιτικής επιρροής, ενώ εξετάστηκε και η στάση πολιτικών προσώπων και η ψήφιση νέων νόμων που αφορούν στη λειτουργία των ΜΜΕ, αλλά και στην ασφάλεια των μυστικών υπηρεσιών.

Στη 16η θέση η Γερμανία

Οι ΡΧΣ διαπιστώνουν ότι ακόμη και κορυφαίοι πολιτικοί επιδεικνύουν δημοσίως αυξανόμενη περιφρόνηση απέναντι σε δημοσιογράφους, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, επισημαίνει ο Μίχαελ Ρέντισκε, επικεφαλής εκπρόσωπος των ΡΧΣ στη Γερμανία. Όπως λέει, στα δύο τρίτα των χωρών που εξετάστηκαν η κατάσταση επιδεινώθηκε πέρυσι. Επιδείνωση που δεν αφορά μόνο δικτατορικά καθεστώτα, αλλά και σε αυξανόμενο βαθμό δημοκρατικά κράτη.
Οι πρώτες θέσεις

Η Γερμανία, που είχε υποχωρήσει κατά τέσσερις θέσεις στη λίστα των ΡΧΣ εξαιτίας απειλών για τη ζωή δημοσιογράφων, διατήρησε τη 16η θέση. Ως εκ τούτου, η χώρα κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Νορβηγία (1η), η Σουηδία (2η), η Φινλανδία (3η), η Αυστρία (11η) και η Εσθονία (12η) σε μια κατηγορία που περιγράφεται ως «καλή». Ωστόσο, δεν λείπει η κριτική.

Δημοσιογράφοι στη Γερμανία βρέθηκαν και πάλι συχνά αντιμέτωποι με επιθέσεις ή στο στόχαστρο υπηρεσιών ποινικών ερευνών και μυστικών υπηρεσιών. Οι ΡΧΣ ασκούν κριτική κυρίως στην αποθήκευση προσωπικών δεδομένων και τους νέους νόμους που περιορίζουν τη δράση των πληροφοριοδοτών και ρυθμίζουν τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.

Τραμπ και Brexit

Στην ετήσια έκθεσή τους με τίτλο «World Press Freedom Index» οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για την «εξαιρετικά τοξική» επίθεση στα μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit. Η κατάσταση βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο» τονίζει η οργάνωση.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έπεσαν αμφότερες δύο θέσεις στην κατάταξη -43η και 40η αντίστοιχα- σύμφωνα με την οργάνωση που εδρεύει στο Παρίσι και είναι γνωστή με τα αρχικά της στα γαλλικά RSF.

Από τις 180 χώρες της λίστας η ελευθερία του Τύπου κινδυνεύει ή βρίσκεται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση» σε 72 χώρες περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, διαπιστώνει η RSF.

«Οι επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει κοινός τόπος, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αυταρχικών ηγετών. Εχουμε εισέλθει σε μια εποχή μεταλήθειας, προπαγάνδας και καταστολής των ελευθεριών, ειδικά στις δημοκρατίες. Η άνοδος στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ […] και η εκστρατεία για το Brexit σημαδεύτηκαν από μια επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης, μια εξαιρετικά τοξική και αντιδημοσιογραφική πολεμική, η οποία έχει οδηγήσει τον κόσμο σε μια νέα εποχή μεταλήθειας, παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων» αναφέρει η οργάνωση.

Έντονη κριτική στην έκθεση δέχονται Πολωνία και Ουγγαρία

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας κατηγορείται ότι «έχει μετατρέψει τη δημόσια ραδιοφωνία και τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε προπαγανδιστικά όργανα” και ότι επιχειρεί να φιμώσει τις ανεξάρτητες εφημερίδες». «Η ελευθερία του Τύπου έχει υποχωρήσει εκεί όπου έχει θριαμβεύσει το αυταρχικό μοντέλο ηγεσίας» αναφέρεται.

Απολυταρχική η Τουρκία

Η Τουρκία, που βρίσκεται στην 155η θέση, «μετακινήθηκε προς το στρατόπεδο του απολυταρχικού καθεστώτος» έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο, σημειώνει η οργάνωση που επισημαίνει ότι η χώρα «σήμερα αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για τους εκπροσώπους του Τύπου».

Επτά θέσεις μπροστά από την Τουρκία «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει σταθερά στην τελευταία πεντάδα της κατάταξης», στην 148η θέση.

«Ο ρυθμός με τον οποίο οι δημοκρατίες πλησιάζουν το σημείο καμπής είναι ανησυχητικός για όλους όσοι το αντιλαμβάνονται. Αν η ελευθερία του Τύπου δεν είναι διασφαλισμένη, τότε δεν μπορεί να διασφαλιστεί καμία άλλη ελευθερία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της RSF Κριστόφ Ντελουάρ και αναρωτήθηκε «πού θα μας οδηγήσει αυτή η καθοδική πορεία;».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι κατά τον τελευταίο χρόνο σχεδόν στα δύο τρία των χωρών η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Οι ουραγοί

H Βόρεια Κορέα κατέλαβε την τελευταία θέση στον κατάλογο, την οποία κατείχε για μια δεκαετία ένα άλλο απολυταρχικό κράτος, η Ερυθραία.

Η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να κρατά «τον πληθυσμό της στην άγνοια και τον τρόμο». «Ακόμη και αν ακούσει κάποιος ειδήσεις σε ξένο ραδιοφωνικό σταθμό μπορεί να καταλήξει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης”»

Η Κίνα, η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία -η φονικότερη χώρα για τους δημοσιογράφους (177η θέση)- και το Τουρκμενιστάν (178η) συμπληρώνουν την τελευταία πεντάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook