Περισσότερους από 22 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Αυτήν τη στιγμή στοιβάζονται πάνω από 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ωστόσο ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr,  πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2009. Μάλιστα για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά τον Νοέμβριο του 2010 δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα καταβληθεί το βοήθημα.

Αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων. Αρκεί να αναφερθεί πως η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την καταβολή 500 με 600 εφάπαξ κάθε μήνα.

Εκτός από τις σημαντικές καθυστερήσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την περικοπή του καταβαλλόμενου εφάπαξ. Η μείωση φτάνει το 10%, με τη μέση απώλεια να κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η μείωση αγγίζει όσους δημοσίους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Δηλαδή χαμένοι θα είναι 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι στην... αναμονή για το εφάπαξ, ενώ αντιθέτως δεν πρόκειται να επηρεαστούν 8.000 άτομα που υπέβαλαν αίτηση μέχρι το τέλος του 2009.

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα για τις επιπτώσεις από τη μείωση του εφάπαξ:

- Δημόσιος υπάλληλος στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 30ετή υπηρεσία έχει μέσο όρο μισθών την τελευταία πενταετία 1.181,1 ευρώ. Το εφάπαξ που θα πάρει μετά την περικοπή του 10% θα είναι 37.426,1 ευρώ, ενώ κανονικά θα έπαιρνε 41.584,6 ευρώ.

- Δημόσιος υπάλληλος στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 35ετή υπηρεσία έχει μέσο όρο μισθών την τελευταία πενταετία 1.474,6 ευρώ. Θα δει τώρα το εφάπαξ του να περιορίζεται από τα 59.666,3 στα 53.699,75 ευρώ.

Εκτός από τη μείωση του εφάπαξ, αποφασίστηκε και η ένταξη στο Ταμείο 60.000 εργαζομένων με συμβάσεις στον δημόσιο τομέα. Στόχος του μέτρου είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές και κατ' επέκταση να επιταχυνθεί η έκδοση του εφάπαξ.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο. Τώρα θα καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και έτσι θα θεμελιώσουν δικαίωμα για την καταβολή του βοηθήματος.

Τέλος, προβλέπεται η καθιέρωση ειδικής εισφοράς για την οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού φορέα. Αυτή η εισφορά διαμορφώνεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου.