Ευρεία σύσκεψη υπό το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, με τη συμμετοχή Ελλήνων τραπεζιτών πραγματοποιείται αύριο νωρίς το πρωί στην ΤτΕ, με αντικείμενο τη διαγνωστική μελέτη που θα διενεργήσει η Black Rock για λογαριασμό της ΤτΕ.

Η έναρξη της μελέτης, η ανάγκη διενέργειας της οποίας απορρέει από το Μνημόνιο, αναμένεται, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, το Σεπτέμβριο και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συνάντηση δεν πρόκειται να γίνει εξειδίκευση επί των προδιαγραφών και των τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες καθορίζονται από τη Black Rock, σε συνεργασία με την Ernst & Young, υπό το συντονισμό βέβαια της ΤτΕ. Θα εξεταστούν όμως χρονοδιαγράμματα και κατ\’ αρχήν λεπτομέρειες επί της διαδικασίας, καθώς η αποτίμηση από το διεθνή οίκο ξεκινά άμεσα.

Αντίστοιχες συμβατικές υποχρεώσεις για παρόμοιες αποτιμήσεις έχουν και άλλες χώρες που προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης. Υπενθυμίζεται πως η Black Rock «ξεσκόνισε» τις ιρλανδικές τράπεζες, όπου βέβαια έπρεπε να αποτιμηθεί πλήθος τοξικών ομολόγων. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών δεν υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια τέτοιου είδους ομόλογα.

Εκείνο που αναμένεται να εκτιμηθεί, κυρίως, είναι οι προβλέψεις που πρέπει να ληφθούν προσεχώς, κατόπιν αξιολόγησης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Η μελέτη, εφόσον ολοκληρωθεί, θα παραδοθεί στην ΤτΕ.

Η κεντρική τράπεζα προσμετρώντας τα ευρήματα της αποτίμησης, την τελική ζημία των ελληνικών τραπεζών από το rollover που είναι σε εξέλιξη, αλλά και τον όρο για κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε core tier I στο 10% από την 1η Ιανουαρίου 2012, θα καλέσει στη συνέχεια τις τράπεζες να προχωρήσουν ή όχι σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook