Ο συριακός στρατός αποσύρθηκε σήμερα, Τετάρτη, από τη Χάμα, μετά από δέκα ημέρες πολιορκίας που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από εκατό ανθρώπους, όμως συνεχίζει τις επιχειρήσεις του σε άλλες περιοχές, κυρίως κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, δέχτηκε το πρωί μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλία για να πείσουν το συριακό καθεστώς να σταματήσει την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων και να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα περίπου σαράντα οχήματα μεταφοράς προσωπικού γεμάτα με στρατιώτες αποχωρούσαν από τη Χάμα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που συμμετείχε στην «επίσκεψη» στην πόλη που οργάνωσαν οι αρχές για περίπου 60 δημοσιογράφους. Στο κέντρο της πόλης, η πλατεία Άσι όπου βρίσκεται η έδρα του κυβερνείου και όπου κάθε Παρασκευή του Ιουλίου οργανώνονταν τεράστιες διαδηλώσεις ήταν σχεδόν άδεια, εκτός από λίγα αυτοκίνητα και περαστικούς. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά αλλά ο κυβερνήτης της Χάμα, Άνας Νάεμ, διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσει η τροφοδοσία της πόλης με είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως ψωμί και λαχανικά.

Σε άλλα σημεία, οι τοπικές αρχές καθάριζαν τους δρόμους από τις πέτρες και έσβηναν τα γκράφιτι από τους τοίχους. Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν και ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας, «πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από σαμποτέρ». Στις 31 Ιουλίου «όλα τα αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν ταυτόχρονα επίθεση και 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν», ισχυρίστηκε ο Οσάμα Χαλούφ.

Οι δημοσιογράφοι μίλησαν και με κατοίκους οι οποίοι κατηγόρησαν επίσης τους «σαμποτέρ» και χαιρέτισαν την παρέμβαση του στρατού. \’Ο στρατός ήρθε για να μας προστατεύσει. Είμαστε όλοι ενωμένοι, εμείς, ο στρατός και ο Μπασάρ (σ.σ. ο πρόεδρος της Συρίας). Οι σαμποτέρ ήρθαν στη γειτονιά μου, άνοιξαν πυρ και λεηλάτησαν σπίτια», είπε ένας από αυτούς.

Ο στρατός πάντως συνεχίσει τις επιχειρήσεις του σε άλλες περιοχές, όπως στην επαρχία Ιντλίμπ, στο Ντέιρ αλ-Ζορ και σε κοινότητες κοντά στη Δαμασκό. Στην επαρχία Ιντλίμπ τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλα 13 άτομα τραυματίστηκαν όταν 12 άρματα και δέκα μεγάλα λεωφορεία με στρατιώτες μπήκαν στις πόλεις Ταφτανάζ και Σερμίν, που απέχουν περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, είπε ότι μεγάλες επιχειρήσεις του στρατού έγιναν και την Τρίτη στις κοινότητες Ζαμάλκα, Ααρμπίν και Χαμούρα, κοντά στη Δαμασκό και ότι έχουν συλληφθεί πολλά άτομα.

Στο Ντέιρ αλ-Ζορ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη. «Οι κάτοικοι του Ντέιρ αλ-Ζορ αποφάσισαν συλλογικά να μην αντισταθούν για να μη δώσουν στις αρχές τη δικαιολογία να διαδώσουν την προπαγάνδα τους περί τρομοκρατών και ένοπλων οργανώσεων», είπε ένας κάτοικος. Υποστήριξε ότι ο ίδιος είδε στρατιώτες να γράφουν σε τοίχους συνθήματα όπως «Άσαντ ή κανένας» και «Ο λαός θέλει το στρατό» ενώ έκανε λόγο και για μια φήμη ότι ο στρατός έχει μια «λίστα» με 364 καταζητούμενους ακτιβιστές.

Ελπίδα για μεταρρυθμίσεις στην Συρία εκφράζει ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη, την ελπίδα ότι οι αρχές της Συρίας θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες.

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη Δαμασκό, ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα έδωσε ένα «σαφές μήνυμα» στη Συρία να σταματήσει την αιματοχυσία.

Ο Ερντογάν, πρώην στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, είπε ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε στη Δαμασκό ότι η βία πρέπει να σταματήσει. «Στη Συρία το κράτος στρέφει τα όπλα εναντίον του λαού του. Το μήνυμα της Τουρκίας στον Άσαντ είναι σαφές: σταματήστε κάθε είδους βία και αιματοχυσία», υπογράμμισε.

Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε την Τρίτη με τον Άσαντ με τον οποίο είχε μαραθώνιες συνομιλίες συνολικής διάρκειας έξι ωρών.

Ο Ερντογάν είπε επίσης πως ελπίζει ότι ο Άσαντ θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες για να προωθήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Δαμασκό επισκέφθηκε σήμερα την πολιορκημένη Χάμα και ανέφερε ότι τα άρματα μάχης και οι δυνάμεις ασφαλείας αποχωρούν από την πόλη.

Τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν βίαιες διαδηλώσεις κατά των πρεσβειών της Γαλλίας και των ΗΠΑ στη Δαμασκό επειδή οι πρεσβευτές των δύο χωρών επισκέφθηκαν την πόλη Χάμα χωρίς να πάρουν άδεια από τις αρχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook