Την διεξαγωγή άμεσων ερευνών για τις καταγγελίες αναφορικά με πιθανές παράνομες ελληνοποιήσεις ελαιολάδου ζήτησε απο το ΣΔΟΕ Κρήτης η Αντιεισαγγελέας Εφετών Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιεισαγγελέας  ζητά άμεσους ελέγχους σε βάθος πενταετίας σε ελαιοτριβεία και μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου στο Νομό Χανίων.

Όπως γράφει η εφημερίδα \”Χανιώτικα Νέα\”, το ενδιαφέρον του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εστιάζεται στα πιθανά διαφυγόντα έσοδα για το κράτος απο την μη απόδοση ΦΠΑ, ενώ εξίσου σημαντική θεωρείται και η διαπίστωση της προέλευσης του ελαιολάδου το οποίο προωθείτο στην αγορά ως κρητικό.

Πάντως άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελεγχοι αφορούν – καταρχήν – σε πέντε επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου και στα ελαιουργεία με τα οποία εμπλέκονται καθώς τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ποσοτήτων που αγόραζαν αυτές οι επιχειρήσεις απο τα ελαιουργεία και εκείνων που τυποποιούσαν και εξήγαγαν.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιεισαγγελέας Εφετών Χανίων είχε διατάξει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις διαπιστώσεις πιθανών ατασθαλιών σε ελαιουργείο της Κισάμου και επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, οι οποίες προέκυψαν μετά απο ελέγχους της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έλεγχοι και στο Ρέθυμνο

Εν τω μεταξύ, όπως δημοσιεύουν τα \”Ρεθεμνιώτικα Νέα\”,  η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου πραγματοποιεί προληπτικούς ελέγχους εξαιτίας των υποθέσεων \”ελληνοποίησης\” λαδιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ήδη έχουν ληφθεί δείγματα από σούπερ μάρκετ και συσκευαστήρια του νομού, τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στο Περιφερειακό Γενικό Χημείο Κρήτης στο Ηράκλειο και αναμένονται τα αποτελέσματα που θα αποδείξουν τι είδους λάδι
καταλήγει στο τραπέζι των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook