Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας το διάστημα 2010-14 μας έφερε αντιμέτωπους με μια οριακή κατάσταση. Οι κοινωνικές συνέπειες του φαινόμενου ειδικά για τους  νέους και τους μακροχρόνια άνεργους είναι τεράστιες, ενώ κανένα βιώσιμο κοινωνικό και ασφαλιστικό μοντέλο δεν μπορεί να χτίσει με ανεργία πάνω από 25%.

Η ανακοίνωση των στοιχειών για την κατακόρυφη αύξηση της απασχόλησης τον μήνα Απρίλιο αποτελεί θετικό μήνυμα που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία. Συμφώνα με το μηνιαίο τεύχος του ΕΡΓΑΝΗ τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 92.132 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2001 σε μηνιαία βάση, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι και η εικόνα του πρώτου τετραμήνου του 2017, με 125.770 νέες θέσεις εργασίας. Για το Νομό Χανίων η εικόνα είναι εξίσου θετική, καθώς ο Νομός μας εμφανίζει την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας, με 6.419 νέες θέσεις. Σε αυτό συντελεί φυσικά και ο τουρισμός.

Από την 01.02.15 ως την 30.04.2017 έχουν δημιουργηθεί συνολικά 371.003 νέες θέσεις εργασίας. Πάρα το ότι το μέγεθος και η πιεστικότητα του προβλήματος δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, είναι γεγονός πως η δυναμική για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι υπαρκτή και δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο. Τα ως τώρα στοιχεία μάλιστα δημιουργούν την δικαιολογημένη αισιοδοξία ότι  το 2017 θα είναι μια χρόνια με πολύ θετικό απολογισμό σε αυτό το μέτωπο.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει και μια άλλη διάσταση, αποτυπώνει και θετικές προσδοκίες για το μέλλον – κάτι ιδιαίτερα εμφανές και στον τουριστικό κλάδο. Η σταθεροποίηση δίνει την θέση της στην ανάκαμψη, ενώ οι θετικές προσδοκίες τονώνουν ακόμα περισσότερο την απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αύξηση του προσλήψεων με πλήρες ωράριο στο 54,91%.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε και το ότι συνεχίζουμε να βρίσκουμε μπροστά μας τα μεγάλα βήματα πίσω στην προστασία των εργαζόμενων που έγιναν το διάστημα 2010 -14. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία για την αύξηση του ποσοστού μερικής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις που για αυτόν ακριβώς τον λόγο άρχισε να παρατηρείται από το 2014. Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην επαναφορά της αναγκαίας ρύθμισης της αγοράς εργασίας, όπως και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών – κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Η τάση για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λοιπόν είναι υπαρκτή και αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια σαν κοινωνία και σαν πολιτικό σύστημα να το παραγνωρίζουμε. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να ισχύει και για την ανάγκη για την διαρκή βελτίωση των όρων δουλείας, αλλά και για την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την ενίσχυση αυτής της τάσης.

Βάλια Βαγιωνάκη

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook