Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί η ΕΛΜΕ Χανίων την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, για το θέμα της επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια.

Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ Χανίων σε ανακοίνωσή της:

“Με την Υπουργική Απόφαση: «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων» (53476/ΓΔ4/28-03-2017 – ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1171/τ.Β΄/4-4-2017) αφαιρείται πλέον  και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας, όπως έγινε πέρυσι  με την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το αποτέλεσμά της ήταν ότι πάνω  από το ένα τρίτο των μαθητών/μαθητριών της Ε’ τάξης πανελλαδικά δεν διδάχθηκαν τελικά την ξένη γλώσσα της επιλογής τους. Το Υπουργείο Παιδείας ξεδιπλώνει εκ νέου την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής με νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, του εξορθολογισμού και ευελιξίας του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων. 
Συγκεκριμένα:

Η εφαρμογή και των δύο Υπουργικών Αποφάσεων από το σχολικό έτος 2017-18 σημαίνει ότι κάποιοι μαθητές θα διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους, κάποιοι άλλοι στην Ε’ τάξη του Δημοτικού θα υποχρεωθούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν αρχικά και φθάνοντας στην Α΄ Γυμνασίου, κάποιοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν ξανά την Β’ ξένη γλώσσα της επιλογής τους.         

Αντί να το υπουργείο Παιδείας να αναβαθμίζει τη Δημόσια Ξενόγλωσση Εκπαίδευση για άλλη μια φορά την αποδυναμώνει και συνεχίζει να ωθεί τους γονείς στην Ιδιωτική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση.

Υποβαθμίζει το αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο των Ξένων Γλωσσών, παρόλο που αυτό αποτελεί προτεραιότητα και σημαντικό εφόδιο στην αγορά εργασίας.

Ακυρώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο την, κατά γενική ομολογία, αναγκαία και δεδηλωμένη από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, πρόθεση και επιδίωξη για  αναμόρφωση της Ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Παράλληλα ακυρώνει τη δυνατότητα για σύνδεση της διδασκαλίας της Ξένης Γλώσσας στο Δημόσιο Σχολείο με την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας (ΚΠΓ).
Τα τελευταία 10 χρόνια το μάθημα της Β’ ξένης Γλώσσας υποβαθμίζεται συνεχώς: από τρίωρο έγινε δίωρο, στη συνέχεια ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα από 15 αυξήθηκε σε 25 και τώρα με την νέα Υπουργική Απόφαση ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών χάνει τη δυνατότητα επιλογής της β’ ξένης γλώσσας. 

Η υλοποίηση της απόφασης σημαίνει ότι  στα  μικρά σχολεία με ένα τμήμα γενικής παιδείας θα διδάσκεται η πλειοψηφούσα ξένη γλώσσα με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και αν ισοψηφούν τότε θα διδαχτούν οι μαθητές τη γλώσσα στην οποία υπάρχουν πλεονάσματα εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση. Ακόμη και αν το τμήμα π.χ. έχει 24 μαθητές και άρα μπορεί να λειτουργήσει και τις δύο γλώσσες, ακόμη και με το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο, η καινούρια υπουργική απόφαση το απαγορεύει.

Αν δε, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά με πρόσληψη αναπληρωτών μέχρι την 1η Οκτωβρίου,   υποχρεούνται οι μαθητές να διδαχθούν τη 2η ξένη γλώσσα για την οποία θα υπάρχουν διαθέσιμες ώρες στην Δ/νση. 

Η υπουργική απόφαση ορίζει πως τα τμήματα κλειδώνουν 30/6 από τους ΔΙΔΕ και ΔΙΠΕ  κλείνοντας κάθε δυνατότητα αλλαγών το Σεπτέμβριο με βάση τις ανάγκες που πιθανόν να εμφανιστούν. Αφαιρεί τη δυνατότητα της διερεύνησης για τη συγκρότηση των τμημάτων από το Σύλλογο Διδασκόντων και το Διευθυντή του σχολείου και τη μεταβιβάζει πλήρως στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, βήμα αντίθετο στη θέση της ΟΛΜΕ για ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων. 

Οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει κατά την Υ.Α. να επιδείξουν για άλλη μια φορά την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα και θα αναγκαστούν να διδάξουν μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας σε υπεράριθμα τμήματα σε 3,4 ακόμη και 5 σχολεία.
Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιώντας δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης  τμημάτων, προσωπικού και διδακτικών ωρών, προχωράει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και δημιουργεί νέο αριθμό πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Μάλιστα, με άρθρο που ψηφίστηκε στο 4ο μνημόνιο πριν λίγες μέρες, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθούν «εκπαιδευτικές δραστηριότητες» στον πλησιέστερο στο σχολείο τους εκπαιδευτικό οργανισμό (ιδιωτικό ή δημόσιο), στην περίπτωση που το σχολείο δε διαθέτει κατάλληλη για το μάθημα ειδικότητα καθηγητή. Οι ρυθμίσεις αυτές υπακούουν σε λογικές εξοικονόμησης και υποταγής του δημόσιου σχολείου στα ιδιωτικά συμφέροντα. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποκρουστούν από το εκπαιδευτικό κίνημα ως ξένες με το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και της παιδείας ως δημόσιου αγαθού.

Οι ρυθμίσεις αυτές, τέλος έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για ΚΠΓ εντός του σχολείου, και η ξενόγλωσση εκπαίδευση υποβαθμίζεται. Εντείνονται τα ταξικά πλέγματα και εξακολουθεί η γλωσσομάθεια να παραμείνει στα χέρια των φροντιστηρίων  με οδυνηρές συνέπειες για τα φτωχά παιδιά που δε θα έχουν καν το δικαίωμα να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν στο δημόσιο σχολείο. Σε μια περίοδο εντεινόμενης οικονομικής κρίσης αφαιρεί από τους γονείς τη δυνατότητα να μειώσουν τα έξοδά τους, μέσω μιας ολοκληρωμένης διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο σχολείο.

Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

•    Να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο.
•    Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις   δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος.
•    20 μαθητές στο τμήμα – 10 για τις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια.
•    Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις. 
•    Δωρεάν διανομή όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων από το υπουργείο
•    Κανένα παιδί να μην μείνει το Σεπτέμβρη χωρίς Δάσκαλο   

Το ΔΣ καλεί ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Χανίων Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 στις 13:00μμ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook