Τί συζήτησε με τον Περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο βρέθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη.

Ο κ. Τσιρώνης επισκέφθηκε νωρίς το πρωί στη Λότζια όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό.

Τα δημοτικά τέλη των κτηνοτρόφων, τα αδέσποτα αλλά και τα αυθαίρετα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Τσιρώνη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι κτηνοτροφοι που δεν έχουν αποχετέυσει και ύδρευση να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.

Αναφορικά με το θέμα των αδέσποτων υπουργός και δήμαρχος συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει μια επιτροπή με τη συμμετοχή και φιλοζωικών οργανώσεων γι την επίλυση των θεμάτων που συνεχώς προκύπτουν.

Τέλος στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των αυθαιρέτων καθώς ο κ. Τσιρώνης είναι πρώην υπουργός Περιβάλλοντος. Όπως ο ίδιος ανέφερε στο δήμαρχο, μετά από πρόσφατη συνομιλία του με τον κ. Σταθάκη, σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα το οποίο θα περιέχει και αρκετές ρυθμίσεις που είχαν συζητηθεί με τους συλλόγους οικιστών.

Στη συνέχει ο κ. Τσιρώνης είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης

Όλα τα ζητήματα υποδομών και ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα – Αγροτικής Οικονομίας της Κρήτης, εγγειωβελτιωτικά, δακοκτονία, θέματα αποκέντρωσης για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ενεργειακής αξιοποίησης, κ.α. έθεσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνη στη συνάντηση τους παρουσία του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Μανόλη Χνάρη, του Γραμματέα της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Παυλιδάκη και Διευθυντικών στελεχών των Υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Υπουργός στις δηλώσεις του χαρακτήρισε γόνιμη τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και όπως είπε υπάρχει συναντίληψη στα περισσότερα θέματα που τέθηκαν, ενώ για το θέμα της δακοκτονίας είπε ότι δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας και διαβεβαίωσε ότι θα το μεταφέρει στο συνάδελφο αρμόδιο Υπουργό ώστε να απλοποιηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν.  

Παράλληλα ο κ. Τσιρώνης έπλεξε το εγκώμιο στον κ. Αρναουτάκη για την καλή συνεργασία που είχαν και στο προηγούμενο Υπουργείο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στην πρωτοπορία της Περιφέρειας Κρήτης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ΠΕΣΔΑΚ στον εθνικό σχεδιασμό.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του δήλωσε, ότι, από το πρώτο διάστημα που ήταν Υπουργός ο Τσιρώνης υπήρχε εξαίρετη συνεργασία όπως για το θέμα της διαχείρισης των χρημάτων, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση στην Περιφέρεια είπε : « Όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα θέσαμε ως Περιφέρεια Κρήτης, τα μεγάλα έργα που μας ενδιαφέρουν, τα εγγειωβελτιωτικά έργα στο νησί μας στο πλαίσιο και της νέας Προγραμματικής Περιόδου και μια σειρά άλλων θεμάτων γραφειοκρατικών αποκεντρώσεων, για να μπορέσουμε να έχουμε επιτέλους εμείς στη Περιφέρεια όλες αυτές τις αρμοδιότητες που δεν χρειάζονται πόρους, ούτως ώστε να διαχειριζόμαστε πολύ καλύτερα πολλά θέματα από ότι το κεντρικό Υπουργείο λόγω της γραφειοκρατίας. Θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε στόχους και βρισκόμαστε σε συνεργασία για να επιλύσουμε θέματα που απασχολούν και ειδικά θέσαμε το θέμα της δακοκτονίας που πρέπει από τώρα να προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά. Ας έλθει επιτέλους αποκεντρωμένη όλη η αρμοδιότητα στη Περιφέρεια».

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη

« Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη οι συναντήσεις μαζί του είναι πάντα πολύ γόνιμες, έχουμε στα περισσότερα θέματα συναντίληψη, μάλιστα θυμηθήκαμε όταν πέρυσι η Κρήτη ήταν πρώτη Περιφέρεια που πιστοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι ήταν συμβατός ΠΕΣΔΑΚ με τον εθνικό σχεδιασμό. Ήταν πάντα μπροστά η Κρήτη στο θέμα της διαχείρησης των απορριμμάτων και νομίζω ότι εξακολουθεί να πρωτοπορεί. Σήμερα με τον Περιφερειάρχη μιλήσαμε για πάρα πολλά θέματα, των εγγείων βελτιώσεων, των φραγμάτων, για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων από μονάδες βιοαερίου για ενεργειακή αξιοποίηση, να μειώσουμε το κόστος για τα νερά, μιλήσαμε για το θέμα της βιολογικής γεωργίας για το καινούργιο πρόγραμμα που θα βγεί σύντομα και λύνει την παθογένεια του παλιού, και νομίζω ότι στα περισσότερα ζητήματα τα οποία ‘’ πιάσαμε ‘’ είδαμε κοινό τόπο. Μιλήσαμε με τους διευθυντές για την βρουκέλλα για το πώς θα ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους παραγωγούς, υπάρχουν κάποιες γόνιμες προτάσεις, και φυσικά μιλήσαμε για την δακοκτονία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δικό μου ζήτημα, θα το μεταφέρω στο συνάδελφο Υπουργό ώστε να απλοποιηθούν τα ζητήματα. Η γενική αντίληψη είναι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια διοικητική αναδιάρθρωση ώστε να μην εμπλέκονται πάρα πολλοί αρμόδιοι Υπουργείο, υπηρεσία, Περιφέρεια, στο ίδιο ζήτημα ώστε να απλοποιηθεί η διοίκηση και αυτό θα μειώσει και τα κόστη και θα απλοποιήσει την γραφειοκρατία για τους παραγωγούς μας». 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook