Η πλειονότητα των κατοίκων της Μέσης Ανατολής θεωρούν την Τουρκία πρότυπο και απόδειξη ότι το Ισλάμ και η Δημοκρατία είναι συμβατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από ένα γνωστό τουρκικό ινστιτούτο ερευνών.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (TESEV) τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, δείχνει ότι 66% των 2.300 προσώπων που ερωτήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη βλέπουν στην Τουρκία ένα πρότυπο ανάπτυξης.

Η δημοσίευσή της συμπίπτει χρονικά με μια μεγάλη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο και με ταραχές σε άλλες πόλεις της περιοχής, μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας τον περασμένο μήνα.

Το 66% των προσώπων που ερωτήθηκαν εκτιμά ότι «η Τουρκία μπορεί να είναι ένα πρότυπο για τις χώρες της Μέσης Ανατολής» και ίδιο ποσοστό υποστηρίζει ότι βλέπει στην Τουρκία «μια επιτυχημένη σύνθεση του Ισλάμ και της Δημοκρατίας».

Ερωτηθέντες για τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία μπορεί να είναι πρότυπο, 15% των ερωτηθέντων υπογράμμισαν «τη μουσουλμανική ταυτότητα» αυτής της χώρας, ενώ τα άλλα επιχειρήματα, από το ισχυρότερο στο ασθενέστερο, ήταν η οικονομία της, το δημοκρατικό καθεστώς της και «η υπεράσπιση εκ μέρους της των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και των μουσουλμάνων».

Αυτοί που απέρριψαν το «τουρκικό μοντέλο» επισήμαναν σε ποσοστό 12% το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας, ενώ μικρότερος αριθμός μεταξύ των ερωτηθέντων είπαν ότι η χώρα αυτή «δεν είναι αρκετά μουσουλμανική» ή ότι «συνδέεται με τη Δύση».

Το 63% των Τούρκων εκτιμά ότι η επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 78% υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να αυξήσει τον ρόλο της, ενώ ίδιο ποσοστό υποστηρίζει μια τουρκική μεσολάβηση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

ΑΠΕ