Πιο δύσκολα σε σχέση με πέρυσι τα μαθηματικά – Δείτε τα θέματα και τις προτεινόμενες απαντήσεις

Τελευταία ενημέρωση 13:00

Οι υποψήφιοι που είχαν επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, εξετάστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Οι υποψήφιοι που είχαν επιλέξει τις ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, εξετάστηκαν στα Μαθηματικά.

Όσον αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, από τις 10 έως τις 21 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικοτήτων.

Αρχαία Ελληνικά

Τα θέματα που ζητήθηκαν στο διδγμένο κείμενο (Πλάτωνος, Πρωταγόρας) είναι από εκείνα που για πολλά χρόνια είχαν “ξεχαστεί”. Από την άποψη αυτή μπορούν να θεωρηθούν αναμενόμενα. Οι ερωτήσεις που ζητήθηκαν δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία, εκτός ίσως από τη Β3, που απιατεί συνδυαστική ικανότητα. Για άλλη μία χρονιά η παρατήρηση της εισαγωγής είναι Σ-Λ. Πρωτότυπη η λεξιλογική άσκηση, που ζητάει αντιστοίχιση και και εντοπισμό διαφορετικής σημασίας ορισμένων  λέξεων αποσπάσματος του κειμένου.

Σε σχέση με το αδίδακτο (Ισοκράτης, Φίλιππος) η κύρια ιδιαιτερότητα έγκειται στο μακροπερίοδο λόγο, (η πρώτη περίοδος εκτείνεται σε 8 γραμμές). Κατά τα άλλα δεν παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία, ενώ  αναφέρεται σε ενδιαφέροντα ζητήματα από άποψη νοημάτων. Οι παρατηρήσεις γραμματικής είναι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα , καθώς και η πρώτη συντακτική. Κάποιοι υποψήφιοι μπορούν να δυσκολευτούν στην αναγνώριση της κύριας πρότασης, που ζητείται και αρχίζει από την αναφορική αντωνυμία, που εδώ ισοδυναμεί με δεικτική, η οποία ωστόσο θα τους στοιχίσει 1 μόριο, ακόμη και αν αστοχήσουν.

Από τους συνεργάτες του Φροντιστηρίου «Διαλεκτική»

Δείτε τα θέματα  των Αρχαίων Ελληνικών κατεύθυνσης

Δείτε τις προτεινόμενες απαντήσεις

 

Α. Παπανδρέου 102, Χανιά
www.dialektiki.edu.gr

Μαθηματικά 

Τα θέματα των μαθηματικών, απευθύνονταν σε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Οι μαθητές έπρεπε να έχουν εμπεδώσει την ύλη όχι μόνο της ΓΛ αλλά και προηγούμενων τάξεων. Ήταν σαφώς δυσκολότερα των περσινών θεμάτων και ίσως οι πολλές πράξεις που είχαν να άγχωσαν πολλά παιδιά, για να ανταποκριθούν στην τρίωρη εξέταση.
Καλή συνέχεια σε όλους τους μαθητές.

Aπό τους συνεργάτες του Φροντιστηρίου «Ορίζοντες»

Δείτε τα θέματα των Μαθηματικών κατεύθυνσης

Δείτε τις προτεινόμενες απαντήσεις

Κατεχάκη 18 Ηράκλειο / Κονδυλάκη 38 / Παπαναστασίου 173, Ηράκλειο / Αρκαλοχώρι

www.horizontes.gr

To Flashnews.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια “Διαλεκτική” και “Ορίζοντες”  θα δημοσιεύουν σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων τα θέματα, τις λύσεις, αλλά και σχολιασμό από έμπειρους καθηγητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook