Η νέα και ωραία υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Χίνα Ραμπανί Κχαρ, μόλις 33 χρόνων και μητέρα δύο κοριτσιών, γοήτευσε τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, που σημειωτέον έγινε ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αναφέρει το Έθνος.

Ο Νταβούτογλου δεν έκρυψε πως η επίσκεψη ήταν \”σχεδιασμένη και καθόλου τυχαία\” (η φράση ανήκει στον ίδιο), με στόχο την προώθηση της δικής του ατζέντας.

\”Είμαι σίγουρος πως με την κομψότητα και την αξιοπρεπή παρουσία της, η κ. Κχαρ δεν θα προβάλει μόνο το Πακιστάν, αλλά επίσης την Ασία και τον ισλαμικό κόσμο. Θα αποτελέσει μια ισχυρή φωνή της παγκόσμιας ισλαμικής κοινότητας, που συνιστά? ευκαιρία για όλους μας\”, δήλωσε απροκάλυπτα ο Νταβούτογλου για την καλεσμένη του.

Η Κχαρ, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την Τουρκία \”πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή\” (σ.σ. το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα που διατηρεί πρεσβεία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην πρωτεύουσά του Ισλαμαμπάντ) υπενθυμίζοντας τη σύμπτωση απόψεων των δύο χωρών στο Παλαιστινιακό και στο Αφγανιστάν.

Φάνηκε μάλιστα να υιοθετεί το δόγμα Νταβούτογλου περί \”μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες\”, υποστηρίζοντας ότι \”ως υπουργός και ως γυναίκα τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με γειτονικά κράτη\”.

Παραβίασε το πρωτόκολλο
Η ίδια πάντως δεν απέφυγε μια διπλωματική γκάφα στην πρώτη της (ανεπίσημη) επίσκεψη στην Ινδία, λίγες μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιουλίου.

Παραβιάζοντας το πρωτόκολλο (μάλλον λόγω απειρίας) έσπευσε να συναντηθεί με φιλοπακιστανούς αυτονομιστές ηγέτες του ινδικού Κασμίρ προτού δει τον Ινδό ομόλογό της. Ετσι η επίθεση γοητείας που προσπάθησε να εξαπολύσει στον άσπονδο γείτονα του Πακιστάν, την Ινδία, εξελίχθηκε σε διπλωματικό φιάσκο.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η νέα υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν διαθέτει αρκετή πολιτική εμπειρία. Σε ηλικία 25 χρόνων εξελέγη βουλευτίνα της Μουσουλμανικής Λίγκας, για να μεταπηδήσει αργότερα στο Κόμμα Πακιστανικού Λαού. Ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών και εισηγήτρια του προϋπολογισμού το 2009, ενώ στον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου ανέλαβε το υφυπουργείο Εξωτερικών. Αναβαθμίστηκε σε υπουργό πριν από τρεις εβδομάδες. Ο πρόεδρος του Πακιστάν Αλί Ζαρντάρι χαρακτήρισε τον διορισμό της \”απόδειξη της κυβερνητικής δέσμευσης να μπουν οι γυναίκες στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής\”.

Η ΝΕΑ ΜΠΟΥΤΟ;
Κάποιοι στο Πακιστάν βιάστηκαν να μιλήσουν για μια νέα Μπεναζίρ Μπούτο. Η Χίνα Ραμπανί Κχαρ ανήκει πράγματι σε πολιτική δυναστεία, με πατέρα και θείο πρώην υπουργούς (τους Γκουλάμ Νουρ και Γκουλάμ Μουσταφά Κχαρ, αντίστοιχα). Ωστόσο, κύρια ενασχόληση της οικογένειας από το Πουντζάμπ είναι οι επιχειρήσεις (ιχθυοκαλλιέργειες, φρούτα και ζαχαροκάλαμα). Η νέα υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στη Λαχώρη και στις ΗΠΑ και είναι συνιδιοκτήτρια πολυτελών εστιατορίων με τον σύζυγό της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook