Στο τέλος Αυγούστου τελικά θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό αερίου και κοιτασμάτων πετρελαίου σε ολόκληρο το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.

Η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε ο διαγωνισμός, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην enet.gr, να προκηρυχθεί με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την αξιοκρατία και την επιλογή της πλέον έγκυρης σε τεχνογνωσία εταιρείας, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης και συνέχισε λέγοντας ότι ήδη δρομολογείται η στελέχωση μιας νεοσύστατης Επιτροπής Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει αφ' ενός την εποπτεία των ερευνών και αφ' ετέρου την ευθύνη της αξιοποίησης των όποιων ευρημάτων στις περιοχές των ερευνών.

 Το υπουργείο διαμηνύει ότι τα κριτήρια συγκρότησης της επιτροπής θα είναι υπερκομματικά και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε οι επιστήμονες που θα επιλεγούν να είναι εξιδεικευμένοι και έμπειροι.

Τα τρία από τα μέλη της Επιτροπής θα τοποθετηθούν με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και τα υπόλοιπα τέσσερα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

Η επιτροπή θα ξεκινήσει τις δραστηριότές της με κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.

Πάντως, οι μέχρι σήμερα επιστημονικές πληροφορίες και ενδείξεις αφήνουν ανοικτά πολλά παράθυρα αισιοδοξίας, σχετικά με τις πιθανότητες ύπαρξης σοβαρών ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η διαδικασία του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί σε 90 ημέρες και, αμέσως μετά το τέλος Νοεμβρίου, θα αρχίσουν οι έρευνες.