Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εσωτερικών για μια βιώσιμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, την ανάγκη της οποίας χαρακτήρισε επιτακτική.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτών και των επιχειρήσεων προς τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί δραματικά.

Επειδή οι δημότες και οι επιχειρήσεις, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αλλά η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων  δεν τους εξυπηρετεί, είναι επιτακτική ανάγκη για νέα βιώσιμη ρύθμιση που θα διευκολύνει τους οφειλέτες από την  μια, αλλά και τους Δήμους από την άλλη, ώστε να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των οφειλών και να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Επιπλέον, ο Βουλευτής ζήτησε η νομοθετική πρωτοβουλία να αναληφθεί άμεσα, διότι: «δεν γίνεται να υπάρχουν ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και να μη λαμβάνεται μέριμνα για όσους οφείλουν σε Δήμους και Δημοτικές επιχειρήσεις. Η ρύθμιση πρέπει  να περιλαμβάνει κάθε είδους οφειλή, ανεξάρτητα από πού αυτή προήλθε, την απαλλαγή προστίμων, την δραστική περικοπή των προσαυξήσεων».

Ο κ. Κεγκέρογλου, εγκάλεσε για τη καθυστέρηση τον αρμόδιο Υπουργό, υπενθυμίζοντας του ότι από τον Ιανουάριο έχει αποσπάσει την δέσμευση του για τη θεσμοθέτηση βιώσιμης ρύθμισης, η οποία όμως ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί και του ζήτησε ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή, πως στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπάρχει ρύθμιση για τις οφειλές προς τους Δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, με ανώτατο όριο τις 100 δόσεις και πρόβλεψη διαγραφής των προσαυξήσεων ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, δεσμεύτηκε πως στις αρχές Ιουλίου, η ρύθμιση θα έχει θεσμοθετηθεί.

Ο κ. Κεγκέρογλου, αντέτεινε, ζητώντας από τον Υπουργό να αυξήσει τις δόσεις της ρύθμισης σε 120, στα πρότυπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πράγμα το οποίο ο Υπουργός είπε ότι θα εξετάσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook