Αναβολή για τις 29 Αυγούστου φαίνεται ότι παίρνει η επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για την διαπραγμάτευση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, γεγονός που γεννά προβληματισμό και για το χρόνο εκταμίευσής της.

Ήδη, όπως δημοσιεύει η naftemporiki.gr, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις τονίζοντας ότι η ημερομηνία εκταμίευσης της 1ης δόσης που έχει ανακοινωθεί (δηλαδή η 15η Σεπτεμβρίου) είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική.

Είναι πάντως βέβαιο ότι η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει σημαντικά αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ηγεσία των ελεγκτών δεν είναι το αναμενόμενο.

Αν δηλαδή τεθεί θέμα αλλαγής ή συμπλήρωσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου ο χρόνος της εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. από την Ε.Ε. και 2,2 δισ. από ΔΝΤ της έκτης δόσης θα είναι μακρύς.

Πριν από αυτό όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα των επαφών αλλά και η ατζέντα των θεμάτων της πέμπτης επιθεώρησης του μνημονίου και παράλληλα της πρώτης αξιολόγησης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ως μόνο δεδομένο ότι μία εβδομάδα πριν, στις 22 Αυγούστου, καταφτάνουν οι «μικροί» της τρόικας και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 εβδομάδα (έως τις 29 Αυγούστου) για να προετοιμάσουν το «έδαφος» στους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι υπάρχει χρόνος για να καλυφθούν οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.

Η συμφωνία με τους ιδιώτες

Πάντως θεωρείται πλέον ως αναμενόμενο ότι η συμφωνία με τους ιδιώτες μεταφέρεται για το τέλος Σεπτεμβρίου (στην καλύτερη περίπτωση). Στο σενάριο αποσύνδεσης (χρονικής) της συμφωνίας των ιδιωτών με την απόφαση για την ενίσχυση του μηχανισμού (EFSF) και πάλι χρειάζεται χρόνος: η πρόταση από πλευράς Ε.Ε. θα έρθει στο τέλος Αυγούστου (σύμφωνα με δηλώσεις του Ολι Ρεν) και μετά εκκρεμεί η διεργασία στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Από την άλλη, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των «Financial Times», αξιωματούχοι των Βρυξελλών φέρεται να προετοιμάζουν διαδικασία-εξπρές για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, καθώς διαπιστώνουν ότι καθυστερεί η διαδικασία έγκρισης για την αύξηση των πόρων και τις νέες δικαιοδοσίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με τους «FT» -που επικαλούνται επίσημα έγγραφα- φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης να μην επιτευχθεί εγκαίρως, αφού η διαδικασία απαιτεί έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Ετσι, σχεδιάζουν την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων του Σεπτεμβρίου με τα 24 δισ. ευρώ των δανείων που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί από το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αντί με χρήματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει η επαναγορά των 20 δισ. ευρώ στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όμως η ενίσχυση του EFSF δεν αναμένεται να έχει εγκριθεί παρά τον Οκτώβριο.

Στα έγγραφα αναφέρεται ότι δεν είναι σαφές εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι προετοιμασμένο να συγχρηματοδοτήσει τις επαναγορές ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης.

Η κριτική

Πριν γίνουν όμως όλα αυτά η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την κριτική της τρόικας, η οποία θα έρθει για να κρίνει αν η κυβέρνηση έκανε όσα έπρεπε για να πάρει την επόμενη δόση του γνωστού δανείου.

Εκτός από τις μόνιμες και τεράστιες αποκλίσεις του προϋπολογισμού, οι οποίες έφτασαν στο τέλος Ιουλίου στα 4,5 δισ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό, που αναμένεται να διορθωθεί αυτόματα με την εφαρμογή των μέτρων ύψους 6,7 δισ. ευρώ, η τρόικα περιμένει και απτά αποτελέσματα στα διαθρωτικά μέτρα που ζήτησε να λάβει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο.

Εκκρεμούν

Εκκρεμεί μία σειρά από παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους δανειστές: το νέο μισθολόγιο, τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις των μεγάλων ΔΕΚΟ, τα βαρέα και ανθυγιεινά και οι επικουρικές που ακόμη αναμένονται.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι αποκρατικοποιήσεις με την ενεργοποίηση του Ταμείου που παραμένει στα χαρτιά, αφού δεν έχει συνεδριάσει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή για να μεταβιβάσει -αμετάκλητα- την κυριότητα ΔΕΚΟ και ακινήτων του Δημοσίου, όπως αναφέρει ρητά το μνημόνιο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook