Πίσω από τη μάχη για να διατηρηθούν οι δεσμεύσεις της 21ης Ιουλίου για το νέο δάνειο, παραμένει μετέωρη και η δέσμευση για το σχέδιο Μάρσαλ με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και την αντιστάθμιση του πλήγματος που φέρουν τα μνημονιακά μέτρα.

Το ζήτημα παραμένει μετέωρο όπως δημοσιεύει η enet.gr, αλλά και τα χρήματα του ΕΣΠΑ και των δημόσιων επενδύσεων που είναι (εδώ και χρόνια) διαθέσιμα παραμένουν στην πλειονότητά τους αναξιοποίητα, επιτείνοντας την έλλειψη ρευστού στην αγορά.

Η «ομάδα δράσης» του Μπαρόζο θα έρθει τον Σεπτέμβριο και θα συντάξει μελέτη τον Οκτώβριο για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Δηλαδή για την περικοπή αναξιοποίητων κονδυλίων που θα πάνε σε επιχειρήσεις, σε δράσεις στήριξης των ανέργων και σε συγκεκριμένες υποδομές, πάντα υπό τη στενή «τεχνική στήριξη» της τρόικας. Η αγορά όμως στενάζει και οι υποσχέσεις για επιδοτήσεις, κρατικά δάνεια, εγγυήσεις και έργα ανά την Ελλάδα μένουν στα χαρτιά:

* Το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων υποχρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό. Οι διαθέσιμες πιστώσεις έχουν περικοπεί κατά 1,75 δισ. ευρώ από την αρχή του 2010 και παρ\’ όλα αυτά τα λεφτά που έχουν απομείνει δεν απορροφούνται. Μόνο στις περιφέρειες η κυβέρνηση έκανε λόγο για «παγωμένα έργα αξίας 5 δισ. ευρώ που θα ξεκαθαρίσουν», ενώ ανάλογο είναι και το πρόβλημα σε πολλά υπουργεία.

* Τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. (ΕΣΠΑ) παρουσιάζουν επίσης καθυστερήσεις. Από τις επιδοτήσεις του 2010 ένα μέρος μόνο έφτασε σε προκήρυξη και σε πολλές περιπτώσεις με μεγάλη χρονική υστέρηση. Μεγάλο βάρος δόθηκε τον προηγούμενο χρόνο για τις δράσεις χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ χαμηλότοκων δανείων 8-10 ετών προς επιχειρήσεις ως μέσο υποκατάστασης της αδυναμίας δανεισμού από τράπεζες.

Ωστόσο, λίγα από αυτά τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει παρά το ότι έπρεπε έως και τον Ιούλιο όλα σχεδόν να είναι ενεργά, χωρίς να δοθεί ποτέ λογαριασμός για το τι φταίει.

* Ο επενδυτικός νόμος ξεκίνησε εκ νέου τον Απρίλιο (με διακοπή 16 μηνών), αλλά κατά ένα μέρος του, καθώς πολλά ειδικά καθεστώτα δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί. Επιπλέον εκκρεμεί η αξιολόγηση άνω των 1.000 προτάσεων του προηγούμενου επενδυτικού νόμου με αιτήσεις υπαγωγής την περίοδο 2007- 2009.

Οσο για την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε το κρατικό χρήμα και τώρα με την πρόταση απόφασης για αύξηση της συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ κατά 95% από τα κοινοτικά ταμεία τα έργα θα τρέξουν, υπάρχει αντίλογος: Το δάνειο 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι διαθέσιμο από τον Ιούλιο του 2010. Εως το τέλος του 2010 δεν είχε εκταμιευθεί ούτε ευρώ και μετά δόθηκε μία προκαταβολή 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, αυτή είναι η αιτία που δεν προχωρεί το σχέδιο Μάρσαλ, όπως το ονόμασαν προ μηνών κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook