Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτα ο Άνθρωπος” για το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας:

“Η εδώ και πολλά χρόνια παρατεταμένη ομηρεία των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας καλά κρατεί. Ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση διότι με έγγραφό της προέτρεψε τους Δήμους, κατά παρέκκλιση, να προχωρήσουν σε παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων μέχρι τις 31/12/2017. Αν και γνώριζε ότι είναι πιθανό να ανατραπεί λόγω αντισυνταγματικότητας, ωστόσο υποσχέθηκε να καλύψει τους Δήμους νομοθετικά. Τα αποτελέσματα τα ζούμε σήμερα!

Τα κροκοδείλια δάκρυα της αντιπολίτευσης δεν μας πείθουν. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στέλεχος της ΝΔ, και εκλεκτός του δημάρχου Χανίων, κ. Πατούλης, ανακίνησε το θέμα στο ελεγκτικό συνέδριο ώστε να διασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φύλακας της νομιμότητας ο κ. Πατούλης;

Προφανώς και όχι. Επικοινωνιακή ευκαιρία ώστε να φθείρει την κυβέρνηση και παράλληλα να φθάσουμε σε αδιέξοδο, ώστε να πραγματοποιηθεί η βασική πολιτική θέση και επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Να ανατεθούν συλλήβδην οι υπηρεσίες καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε εργολάβους, όπου βεβαίως στις εργασιακές συνθήκες πρυτανεύει η νομιμότητα του μεσαίωνα.

Για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, χωρίς τακτικισμούς και μισόλογα. Αρχικά ποιος πληρώνει τις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες όπως η καθαριότητα; Τις πληρώνουν όλες οι δημότες. Ούτε δεκάρα δεν βάζει η κεντρική κυβέρνηση και οι δανειστές. Όποιος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που δίνουμε στους εργολάβους είναι λιγότερα από εκείνα που θα χρειάζονταν οι Δήμοι για να κάνουν την ίδια δουλειά με δικό τους προσωπικό, κάνει μεγάλο λάθος.

Άρα:

α) Να δοθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε οι Δήμοι να επικαιροποιήσουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι οι συμβασιούχοι καθαριότητας είναι 6.100 και οι εργαζόμενοι στους Δήμους να υποστηρίζουν ότι είναι 10.000. Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα αυτό.

β) Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, για να καλύψει τις παραπάνω θέσεις με μόνιμο προσωπικό, συμπεριλαμβάνοντας και κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια προϋπηρεσίας. Τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα επιβάλλεται να είναι σαφή και συγκεκριμένα.

γ) Να υπάρξει τώρα ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση για να συνεχίσουν όλοι οι συμβασιούχοι την εργασία τους στην ευαίσθητη περίοδο του καλοκαιριού και να εξασφαλιστεί η καθαριότητα.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook